Inschrijving De Best Verzorgde Boeken geopend

Tot en met vrijdag 10 januari 2020 kunnen boeken worden ingezonden voor de kwalificatie Best Verzorgd Boek.

Tot en met vrijdag 10 januari 2020 kunnen Nederlandse romans, dichtbundels, kookboeken, geschiedenisboeken, kunstboeken, bijbels, filosofieboeken, jubileumboeken (etc) worden ingestuurd voor De Best Verzorgde Boeken.

Ieder Nederlands boek kan meedoen in deze jurering waarbij het boek in zijn tastbare vorm wordt gevierd. Er zijn maximaal 33 Best Verzorgde Boeken toegewezen. Donderdag 5 maart 2020 wordt de uitslag bekendgemaakt.

Alle uitgevers, ontwerpers, binders, drukkers, studenten van academies en andere boekenmakers worden opgeroepen om hun best verzorgde boeken in te sturen.

De vijf categorieën zijn:


  • Proza, poëzie of graphic novels

  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)

  • Kunst-, foto- en architectuurboeken

  • Kinder- en jeugdboeken

  • Divers


Voor wie?

Alle uitgevers, ontwerpers, binders, drukkers, studenten van academies en andere boekenmakers worden opgeroepen om hun best verzorgde boeken in te sturen.

Jury 2019

De vakjury bestaat dit jaar uit Jeremy Jansen (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

De jury zal kijken naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap; bij dit laatste element worden de verschillen in budgetten en doelgroepen meegewogen.

Ook dit jaar is er een studentenjury met studenten van de Nederlandse kunstacademies. De studentenselectie wordt hier bekend gemaakt en gaat vergezeld van een eigen catalogus.

Over de Stichting Best Verzorgde Boeken

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectie Propaganda van het Nederlandse Boek en de BNO.