Leerroute Product Ontwerpen van HvA toegevoegd aan lijst opleidingen BNO

Het Algemeen Bestuur van BNO heeft besloten de opleiding Product Ontwerpen van de Hogeschool van Amsterdam toe te voegen aan de bijlage opleidingen.

De leerroute Product Ontwerpen aan de Hogeschool van Amsterdam is de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een leerroute waar ontwerpers vanuit een technische basis creatief naar ontwerp kijken. Met aandacht voor het creatieve proces, de techniek, het vormgeven, merkbeleving en identiteit wordt voornamelijk gefocust op het ontwerp van consumentenproducten.

Twee afstudeerrichtingen

Sinds 2017 stromen studenten na een basisjaar in de leerroute Product Ontwerpen door naar een van de twee afstudeerrichtingen; Industrial Design Engineering of Interaction Engineering. Het eerste jaar bestaat uit het verwerven van een solide basis in technische vaardigheden voor een ontwerpomgeving: naast wiskunde, natuurkunde, mechanica, productietechnieken en materiaalkennis, leren de studenten ook meer over ontwerpprocessen, vormgeving, ergonomie, gebruikersonderzoek en de invloed van cultuur op ontwerpen.

IDE & Interaction Engineering

De twee afstudeerrichtingen bedienen elk aspecten van het brede ontwerp-vakgebied:

"Bij de afstudeerrichting IDE leiden we ingenieurs op die ook kunnen ontwerpen. In het curriculum wordt aandacht besteed aan kleur, materiaal, afwerking, interactie, stijfheid, sterkte, vervaardiging, kosten, waarde, culturele en business-aspecten. Gedurende een derde van het onderwijs passen de studenten het geleerde toe in concrete ontwerp-projecten, vanaf jaar 2 altijd in samenwerking met bedrijven.

Door keuzevakken en minoren kunnen studenten hun eigen profiel verstevigen. Verpakking heeft bijzondere aandacht bij onze opleiding. Na hun afstuderen starten onze studenten als product engineer, ontwerper-constructeur of junior designer."

Bij de afstudeerrichting Interaction Engineering ligt de focus op het snijvlak van productontwerp, gebruikersonderzoek en interaction design om gedrag en gebruik van consumentenproducten, diensten en services te (her)ontwerpen. "We leiden onderzoekende, creatieve ingenieurs op die aandacht hebben voor de wijze waarop mensen met (slimme) technologie omgaan en hier nieuwe toepassingen voor ontwerpen."

Naast technische kennis en vaardigheden m.b.t. materiaal en productietechnieken, CAD en programmeren, verdiepen studenten zich in gebruikersonderzoek, productbeleving, interactieontwerp, ethiek en data driven design. Na hun afstuderen starten de studenten als junior Interaction Engineer, Usability Designer, UX Engineer of Design Researcher.