Lobby dreigt auteursrechtrichtlijn onderuit te halen

Krijgen fotografen, ontwerpers, musici en schrijvers een deel van de inkomsten die met hun content op digitale platforms wordt verdiend?

Na drie jaar verhitte discussies zal deze week in het Europees Parlement een laatste stemronde plaats vinden over het voorstel voor een nieuwe Auteursrechtrichtlijn. Deze richtlijn komt met oplossingen voor diverse problemen, maar de discussie lijkt zich inmiddels te concentreren op de regeling met betrekking tot de zogenaamde value gap (art 13).

De bedoeling is dat platforms als Facebook en YouTube licenties afsluiten met de rechthebbenden van wie werken door de gebruikers van het platform zijn gepost. De afgelopen jaren hebben vooral de grote internetplatforms en tal van maatschappelijke organisaties zich tegen de hervormingen gekeerd. Ze suggereren dat het internet zoals we dat nu kennen zal ophouden te bestaan.

Volgens Vincent van den Eijnde, directeur van Pictoright – de  auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland – worden daarbij allerlei tendentieuze en misleidende argumenten gebruikt. Als de lobby tegen de richtlijn slaagt, zal een oplossing voor dit probleem weer vele jaren op zich laten wachten. 

Pictoright heeft hierover een interessant artikel op de website IE-forum geplaatst.