Nederlandse boeken scoren internationaal

De 33 Best Verzorgde Boeken 2018 zijn bekend. Een vakjury beoordeelde de boeken op hun onderscheidend vermogen op het gebied van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaal, druk- en bindwijze.

Bij de internationale jurering van Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig kreeg de Nederlandse selectie maar liefst vier prijzen toegekend:

Gouden Letter: Amsterdams Spul

De Gouden Letter, de hoofdprijs, gaat naar Amsterdams spul | Amsterdam Stuff van Jerzy Gawronski en Peter Kranendonk.

(ontwerp: Willem van Zoetendaal, productie: Harold Strak, Alex Feenstra, Drukkerij robstolk, Boekbinderij Van Waarden, uitgever: Van Zoetendaal & De Harmonie | Monumenten & Archeologie Gemeente Amsterdam).
De Gouden Letter: Amsterdams Spul 

Goud: Funeral Train

Gouden medaille: Robert F. Kennedy Funeral Train
Een Gouden Medaille gaat naar Robert F. Kennedy Funeral Train van Rein Jelle Terpstra.

(ontwerp: Jeremy Jansen, productie: Jos Morree, Marc Gijzen, NPN Drukkers, Boekbinderij Patist, uitgever: Fw:Books).

Zilver: Anne Frank Huis

Een Zilveren Medaille gaat naar Anne Frank Huis van Elias van der Plicht. 

(ontwerp: Irma Boom Office, productie: Colorset (Marion Pothoff), Lenoirschuring, Boekbinderij Patist, uitgever: Anne Frank Stichting).
Zilveren medaille: Anne Frank Huis

Brons: The Migrant

Bronzen medaille: The Migrant
Een Bronzen Medaille gaat naar The Migrant van Anaïs López. 

(ontwerp: Teun van der Heijden, productie: Drukkerij robstolk, uitgever: Anaïs López).

Volledige selectie

De 33 boeken uit de selectie zullen in het najaar te bewonderen zijn op een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. De catalogus De Best Verzorgde Boeken | The Best Dutch Book Designs 2018 verschijnt dan ook.

Odoo CMS - een grote afbeelding

De jury

De selectie van De Best Verzorgde Boeken 2018 werd samengesteld door een Nederlandse vakjury van vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak.

Dit jaar bestaat de jury uit Michaël Snitker (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

Sinds drie jaar maakt ook een Studentenjury (vijf studenten van Nederlandse topacademies) een selectie uit de inzendingen. Hun selectie wordt in juni bekendgemaakt en krijgt een eigen catalogus.

Stichting Best Verzorgde Boeken

In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken.

De Stichting is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectief Propaganda van het Nederlandse Boek, BNO en Grafische Cultuurstichting.

De Best Verzorgde Boeken wordt ondersteund door Igepa Nederland. Samen met BNO / Pictoright en L. van Heek Textiles maken zij De Best Verzorgde Boeken mede mogelijk.