Publicatie Jan Boterman:  'Verdubbelen halveren'

Teken je nu in voor een publicatie van Jan Boterman over de ontwerpfilosofie van Teunissen van Manen.

Weverij De Ploeg was in de jaren zestig een middelgroot, idealisch ingesteld bedrijf waar gordijn-, meubel- en kledingstoffen werden vervaardigd naar dessinontwerpen van toonaangevende ontwerpers en kunstenaars.

Het huisstijlhandboek van deze weverij, samengesteld en ontworpen door Teun Teunissen van Manen, verscheen in 1968 en maakte onderdeel uit van een op gang gekomen ontwikkeling van huisstijlen voor Nederlandse bedrijven.


Teunissen van Manen werd beïnvloed door de ideeën van de architecten Jan Slothouber en William Graatsma, bekend van een kubisch vormgevingsysteem dat zij vanaf de jaren vijftig hadden ontwikkeld, en die invloed is terug te zien in het handboek.

Verdubbelen halveren

Jan Boterman, auteur en vormgever van diverse uitgaven over typografie, onderzoekt in zijn publicatie 'Verdubbelen halveren. Studie naar het handboek van De Ploeg van Teun Teunissen van Manen' de ontwerpfilosofie van Teunissen van Manen. Hij schreef en ontwierp de uitgave en geeft deze uit in eigen beheer.

Het formaat van de publicatie is 24,5 x 21 cm met een omvang van 60 pagina’s. De publicatie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Pictoright Fonds.

Kosten en intekenen

De publicatie is te verkrijgen voor 19,50 euro (exclusief verzendkosten). Geïnteresseerden kunnen intekenen. Stuur hiervoor een email naar j.p.boterman@gmail.com.

Over Jan Boterman

Jan Boterman heeft als typografiedocent aan de Rietveld Academie veel grafisch ontwerpers de kneepjes van het vak geleerd.

Binnen de bNO – voorloper van de huidige BNO – was Boterman actief in de Projectgroep Zettechniek en samen met o.a. Ben van Bercum, Edo van Dijk, Marianne Elbers, Harry Sierman, Marcel Straver, Trudi van Tilborgh de drijvende kracht achter uitgaven over de zetsystemen van Berthold en Linotype. 

Ook nam hij met toenmalig BNO-directeur Rob Huisman het initiatief tot de instelling van de leerstoel grafisch ontwerpen.
 Jan Boterman is erelid van de BNO vanwege bijzondere verdiensten voor het vak.