Thuiskopievergoeding verlaagd

Pictoright gedwongen bijdrage per maker te verlagen van vijftig naar dertig euro.

Ieder jaar ontvangt de BNO van Pictoright geld om een thuiskopievergoeding uit te keren aan aangesloten ontwerpers/beeldmakers. Creatieven die niet zijn aangesloten bij de BNO hebben ook recht op deze thuiskopievergoeding, maar moeten die zelf bij Pictoright aanvragen. Pictoright moet elk jaar opnieuw de hoogte van de vergoeding voor makers vaststellen; dat bedrag wordt steeds met terugwerkende kracht bepaald en betaald. Tot vorig jaar bedroeg de vergoeding 50 euro.

Omdat de Stichting Thuiskopie vanaf 2020 minder geld aan Pictoright uitkeerde en er daarnaast ook meer makers zijn die er aanspraak op maken, is Pictoright gedwongen de bijdrage per maker te verlagen naar 30 euro (en dat geldt ook voor fotografen en beeldend kunstenaars). De BNO ontvangt over 2020 dus minder geld om namens Pictoright uit te keren aan de ontwerpers die op 31-12-2020 bij de BNO waren aangesloten. 

Over de thuiskopievergoeding

De thuiskopievergoeding is bedoeld om makers te compenseren wiens werk digitaal wordt gekopieerd door consumenten. Uitgangspunt voor deze jaarlijkse vergoeding is dat het werk van makers ongetwijfeld ook digitaal beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat ze een website hebben.

Toekomst

Ook voor 2021 lijkt het er op dat er slechts 30 euro per ontwerper uitgekeerd kan worden. Ondertussen streeft Pictoright als collectieve beheersorganisatie natuurlijk weer naar een hogere vergoeding voor beeldmakers. Daar maken ze zich hard voor, zo vinden ze dat er genoeg redenen zijn om aanspraak te maken op een groter deel van de totaal beschikbare thuiskopievergoedingen. Wij hopen dus dat het lukt dat de vergoedingen in de toekomst weer wat hoger worden. 

Over Pictoright

Pictoright is de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland: illustratoren, beeldend kunstenaars, grafisch ontwerpers, fotografen, architecten en andere beeldmakers (of hun erfgenamen). Deze beeldmakers kunnen zich kosteloos bij Pictoright aansluiten om aanspraak te maken op de collectieve vergoedingen waar zij recht op hebben. Daarnaast kunnen zij Pictoright opdracht geven om hun rechten te beschermen en vergoedingen te innen voor het gebruik van hun werk.