WDCD lanceert Clean Energy Challenge

What Design Can Do en IKEA zijn op zoek naar ideeën voor producten, diensten en systemen die het leven in Amsterdam combineren met nieuwe schone energie.

In 2050 wil Amsterdam alle fossiele brandstoffen de stad uit hebben. Maar de energietransitie loopt stroef door gebrek aan ruimte en de vele regels die het aanzien van de stad beschermen. Daarom roepen What Design Can Do en de IKEA Foundation creatieven wereldwijd op met ideeën te komen voor ruimtelijke ingrepen, producten, diensten en systemen die het leven in de metropoolregio Amsterdam combineren met nieuwe schone energie.  

Odoo CMS - een grote afbeelding

Op dit moment blijft Amsterdam nog achter bij andere Europese steden qua schone energie. Bijna 60% van alle energie gaat op aan warm water en het verwarmen van de huizen. Bovendien staan esthetische overwegingen de introductie van een nieuwe infrastructuur in de weg doordat de metropoolregio Amsterdam ook plaats moet bieden aan cruciale recreatie- en transportfuncties. De Clean Energy Challenge vraagt om ideeën die energietransitie koppelen aan slimme designoplossingen die passen binnen stadsgezicht en het landschap in Amsterdam en omstreken.  

Inzenden

Zowel designers in de steden zelf als elders in de wereld kunnen hun ideeën inzenden. De beste ontwerpen onderscheiden zich doordat ze innovatief, praktisch, schaalbaar, betaalbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn.

De winnaars worden geselecteerd door een internationale jury. De prijs bestaat onder meer uit een productiebudget en acceleratie-programma, gericht op het operationeel en markt klaar maken van de winnende inzendingen.