Winnaars Dutch Design Awards 2018

Het teweegbrengen van verandering is de belangrijkste katalysator voor de winnaars van de Dutch Design Awards 2018. Donderdag 28 juni zijn de winnaars tijdens de nieuwe Dutch Design Awards Night bekend gemaakt.
Odoo CMS - een grote afbeelding

Niet één ontwerper laat zich nog tegenhouden door heersende conventies, structuren, systemen of (denk)patronen. Ontwerpers gebruiken traditionele kenmerken van de designdiscipline als humor of kunstzinnige, verhalende concepten net zo gemakkelijk als hun geëngageerde en disruptieve kijk op de wereld, constateert de jury ten aanzien van de vierentwintig winnaars van de Dutch Design Awards 2018.

Op deze zestiende editie reikte Dutch Design Awards voor het eerst meerdere prijzen per categorie uit. Het werk van alle winnaars wordt tijdens Dutch Design Week – van 20 t/m 28 oktober 2018 in Eindhoven – tentoongesteld. Daar zal ook de overall winnaar van de Future Award bekend wordt gemaakt.

"In een tijd van fake news en Instagram zijn impact en vertrouwen van het allergrootste belang. Veel ontwerpers reageren hierop door een alternatief beeld of nieuwe taal te ontwikkelen."

Circulariteit, technologie en vertrouwen

Een drietal thema's komt dit jaar sterk bovendrijven. Circulariteit wordt momenteel gezien als dé manier om (klimaat)doelen te bereiken en ontwerpers pakken deze duurzaamheidsvraagstukken radicaal anders aan.

Ook speculeren de ontwerpers over hoe technologie ons leven vergaand beïnvloedt, maar zij leggen de macht terug bij de bron: de mens. En in een tijd van fake news en Instagram zijn impact en vertrouwen van het allergrootste belang. Veel ontwerpers reageren hierop door een alternatief beeld of nieuwe taal te ontwikkelen.

Inzichten

De opkomst van digitale innovaties biedt veelbelovende mogelijkheden om antwoorden te formuleren op de grote vragen van deze tijd. Dergelijke innovaties en maatschappelijke uitdagingen vereisen dat partners uit verschillende disciplines en industrieën samenwerken.

Veel van de huidige ontwerpers streven ernaar vernieuwende en alternatieve werk- en productiemethoden te onderzoeken en ontwikkelen. De jonge generatie ontwerpers treedt steeds vaker buiten de oevers van hun eigen discipline(s), en blijft júist zoeken naar (nieuwe) manieren van samenwerken, met verschillende (ook commerciële) partijen en op basis van andere business modellen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Lowlands 2018, door Hansje van Halem

De winnaars

De winnaars van Dutch Design Awards zijn dit jaar:

PRODUCT    
– Transparante laadpaal, door The Incredible Machine
– Circa, door Robert Bronwasser Design x Circa
– Custom 3D woven textile Bloko, door Aleksandra Gaca

HABITAT    
– Microhuis Slim Fit, door Ana Rocha Architecture
– People's Pavilion, door bureau SLA x Overtreders W
– Zaligeburg, door NEXT architects

 

Odoo CMS - een grote afbeelding

People's Pavillion, door bureau SLA x Overtreders W

COMMUNICATION
– Lowlands 2018, door Hansje van Halem Studio
– Wat nu, koetsier? door Chives Archives x René Put
Paperstorm.it, door Moniker

FASHION
– FAUXMOSAPIEN the evolution, door MAISON the FAUX
– An Experiment with Parabolas, door Johannes Offerhaus
– 'Compulsory Shenanigans' Show (Spring/Summer 2018), door Schueller de Waal

DESIGN RESEARCH
– MacGuffin N° 5
– The Cabinet, van MacGuffin Magazine
– UrgentCity – Towards a New Vocabulary of Terms, door Amateur Cities x New Generations
– MX3D Bridge, door Joris Laarman Lab x MX3D

Odoo CMS - een grote afbeelding

MX3D Bridge, door Joris Laarman Lab x MX3D (foto door Thijs Wolzak)

SERVICE & SYSTEMS
– Cow&Co, door Anastasia Eggers x Ottonie von Roeder
– Swapfiets, door Swapfiets
– VIIA – Groningen aardbevingsbestendig, door Freshheads

BEST CLIENT AWARD
– Social Label, Social Label x diverse ontwerpers
– Royal Delft: Augmented Blueware, Royal Delft x FLEX/design x TWNKLS/Augmented Reality
– Het Grootste Museum van Nederland, Museum Catharijneconvent x Fabrique

Odoo CMS - een grote afbeelding

Royal Delft: Augmented Blueware, Royal Delft x FLEX/Design x TWNKLS/Augmented Reality

WINNAARS YOUNG DESIGNER AWARD
– Manon van Hoeckel
– Olivier van Herpt
– Lisa Konno

Aan de Young Designers van de Dutch Design Awards is dit jaar voor het eerst een geldbedrag van tienduizend euro per winnaar beschikbaar gesteld voor hun professionele ontwikkeling. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Keep an Eye Foundation. 

Commissies

De commissies van de Dutch Design Awards 2018 bestaan uit 30 designexperts die onder leiding van juryvoorzitter Job Meihuizen (DDA) de winnaars selecteren. Zij beoordelen projecten aan de hand van de criteria esthetiek, impact, innovatie, productiewijze en samenwerking. Doorslaggevend is de mate waarin een ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de maatschappij.

Dit zijn de designexperts die dit jaar de commissies vormden (in alfabetische volgorde):

Pieter Aarts, Joost Alferink, JaapJan Berg, Remco van Bladel, René Boer, Karin van den Brandt, Vanessa van Dam, Matthijs van Dijk, Henk Haaima, Bert Hagendoorn, Rita van Hattum, Anne Hoogewoning, Mark van Iterson, Jeroen Junte, Roosje Klap, Georgette Koning, Carolien Ligtenberg, Bjarne Mastenbroek, Jeroen van Mastrigt, Rachid Naas, Shay Raviv, Luuk Ros, Milou van Rossum, Iris Ruisch, Lonny van Ryswyck, Michel van Schie, Angelique Spaninks, Roel Stavorinus, Saskia van Stein, Sabine Wildevuur, Erwin van der Zande.

Dutch Design Week

Alle winnende designprojecten en -producten worden tijdens Dutch Design Week (20-28 oktober 2018) geëxposeerd. In oktober kiest een internationale vakjury uit alle winnaars de winnaar van de Future Award. Het publiek bepaalt tijdens Dutch Design Week de winnaar van de Public Award. Kijk voor meer informatie op dutchdesignawards.nl.

Dutch Design Foundation

Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft dat het probleemoplossend vermogen van ontwerpers de wereld vooruithelpt. Daarom biedt DDF ontwerpers kansen, ondersteuning, publiciteit en een podium. DDF organiseert Dutch Design Week en Dutch Design Awards en is actief tot ver over de Nederlandse grenzen.

DDF organiseert door het jaar heen debatten, lezingen, exposities en bijeenkomsten. Zo zet DDF de beste en meest veelbelovende ontwerpers in de schijnwerpers, en brengen zij hun ideeën en ontwerpen de wereld in. Lees meer over DDF op dutchdesignfoundation.com.