Winnaars WDCD Clean Energy Challenge

De mondiale designwedstrijd resulteert in twintig duurzame energie-oplossingen voor grote steden.

De twintig winnaars van What Design Can Do’s Clean Energy Challenge zijn bekend gemaakt.

De mondiale designwedstrijd vroeg om innovatieve antwoorden op energievraagstukken in vijf wereldsteden: Mexico Stad, São Paulo, Nairobi, Delhi en Amsterdam. Per stad selecteerde een internationale jury vier winnaars die fondsen en een uitgebreid acceleratie-programma krijgen aangeboden om hun projecten verder te ontwikkelen.

De challenge ontving uit de hele wereld in totaal 452 inzendingen. Selectiecommissies in de vijf steden selecteerden daaruit 10 tot 13 nominaties per stad, 57 in totaal.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Winnende projecten Amsterdam

Voor Amsterdam was de vraag hoe duurzame energie-oplossingen zijn in te passen in het beschermde monumentale stadsgezicht en het omringende landschap. De winnende projecten voor Amsterdam zijn:

  • Solar Visuals, esthetische 3D-geprinte zonnepanelen voor gebruik op alle soorten façades;

  • Boat Battery Swap, een systeem van makkelijk draagbare ruilbatterijen voor elektrische boten;

  • Block-E, dat Amsterdammers laat betalen met de energie die ze al fietsend opwekken;

  • Iconic Energy Storage, een voorstel om oude watertorens te gebruiken voor tijdelijke opslag van teveel geproduceerde schone energie.  

 
 

Het winnende project Block-e ingezonden door Ties Schotel

De Clean Energy Challenge is een initiatief van designplatform What Design Can Do in samenwerking met IKEA Foundation. Wij ondersteunen via ons magazine Dude de challenge als mediapartner.