Voor zelfstandig ontwerpers, eigenaren van ontwerpbureaus en hun medewerkers zetten wij de belangrijkste punten uit de afgelopen Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota op een rij.
Btw-tarief
Het lage btw-tarief gaat naar negen procent. Houd er rekening mee dat je dit nieuwe tarief hanteert in offertes die je in 2018 verstuurt over goederen en diensten die in 2019 worden geleverd. Voor producten of diensten die in 2019 worden geleverd maar waarvoor al in 2018 wordt betaald geldt het btw-tarief van zes procent. Pas voor betalingen in 2019 geldt het tarief van negen procent.
Erfgoed en cultuur
Het kabinet vindt kunst en cultuur belangrijk en investeert daar in. Vanaf 2019 is ruim vijftig miljoen euro structureel extra beschikbaar, bijvoorbeeld om de arbeidsmarktpositie van kunstenaars te verbeteren en om vernieuwing en talentontwikkeling mogelijk te maken.
Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek blijft ongewijzigd. Wel wordt vanaf 2010 de aftrekpost stapsgewijs afgebouwd tot uiteindelijk het tarief van de eerste schijf in de inkomstenbelasting.
Kleineondernemersregeling
De Kleineondernemersregeling (KOR) wordt per 1 januari 2020 gemoderniseerd. Tot die tijd blijft hij ongewijzigd.
Fiets van de zaak
Vanaf 2020 komt er een nieuwe regeling voor de fiets van de zaak. Het moet daardoor eenvoudiger en aantrekkelijker worden voor jouw organisatie om een fiets ter beschikking te stellen aan je medewerkers.
Werkkostenregeling
Na evaluatie zal de Werkkostenregeling (WKR) op een aantal punten wijzigen. In de Richtlijn Arbeidsvoorwaarden 2019 zal hiermee rekening worden gehouden.
Vennootschapsbelasting
Het tarief van de Vennootschapsbelasting (VPB) wordt in stappen verlaagd. Het tarief van de VPB gaat in 2019 voor winsten van tweehonderdduizend euro omlaag van twintig naar negentien procent. Voor winsten boven de tweehonderdduizend euro wordt het tarief vierentwintig procent, in plaats van vijfentwintig.
Inkomstenbelasting
Vanaf 2020 wordt de bijtelling voor het privégebruik van een fiets van de zaak zeven procent.