Ontwerp Podcast Arnhem #4

Podcastmaker en journalist Jozien Wijkhuijs in gesprek met designer en kunstenaar Richard Vijgen.
In vier afleveringen praat podcastmaker Jozien Wijkhuijs met Arnhemse ontwerpers over de toekomst. Kunnen we het heden zien als een startpunt van een nieuw begin?

Wat als de wereld vormgegeven mocht worden door een ontwerper als een blanco vel? De toekomst te schrijven als een nieuw begin, een onbeschreven blad, een Tabula Rasa? In deze aflevering spreken we Richard Vijgen. 


Hij is een kunstenaar en ontwerper die artistieke data-visualisaties maakt. Hij maakt data-ervaringen die de onzichtbare dimensies van onze realiteit visueel maken. Het zijn po√ętische interpretaties van data die een dialoog uitlokken tussen het menselijke perspectief en de wereld van digitale netwerken, algoritmes en draadloze communicatie.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Werk van Richard Vijgen

Over de Ontwerp Podcast Arnhem

De Ontwerp Podcast Arnhem is een initiatief van Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en is gebaseerd op het OPA-thema van 2021: Tabula Rasa.

Begin 2020 veranderde ons leven ingrijpend door de coronacrisis. COVID-19 domineert tot op de dag van vandaag nog steeds ons leven. We proberen de draad van ons dagelijkse leven weer op te pakken, maar worden constant geconfronteerd met het feit dat het coronavirus nog niet onder controle is. Hoe gaan we vanaf hier verder?

De manier waarop we leefden, blijkt niet duurzaam. De urgentie om de wereld te verbeteren en de kansen om bestaande systemen te veranderen, lijken groter dan ooit. Tegelijkertijd worstelen veel mensen, waaronder veel ontwerpers, met inkomstenderving, uitzichtloosheid en een gebrek aan perspectief.

Is het mogelijk om in 2021 de toekomst met optimisme tegemoet te treden? En om het heden te zien als het startpunt van een nieuw begin?

In vier afleveringen spreekt podcastmaker Jozien Wijkhuijs Arnhemse ontwerpers over dit thema.