14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 2008

De BNO Piet Zwart Prijs werd in 2008 toegekend aan industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben.

Juryrapport

De jury: Tom Dorresteijn, Trude Hooykaas, Hans Dirken, Reinier Gerritsen, Paul Mijksenaar, Hans P. Brandt en Rob Huisman.

Uit het juryrapport: "Het is niet verbazingwekkend dat deze oeuvre-prijs aan Ninaber van Eyben wordt toegekend. Hij heeft in een lange ontwerperscarrière een eigen ontwerpersovertuiging getoond, zowel in zijn (bekende) producten als in zijn onderwijs en vakpromotie. Degelijkheid, soberheid en de directe visuele en functionele overtuiging van zijn ontwerpen typeren hem. Wat hem ook bijzonder maakt is, dat hij vele van zijn ontwerpen in eigen beheer produceert."

Bruno Ninaber van Eyben

Ninaber van Eyben ontving al eerder in 2007 de Oeuvreprijs Vormgeving van het Fonds Beeldende Kunst Bouwkunst en Vormgeving. Dat hij in korte tijd twee belangrijke prijzen zou krijgen heeft de jury er echter niet van weerhouden de Piet Zwart Prijs 2008 aan hem toe te kennen. De twee prijzen in korte tijd geven eerder het grote belang van Ninaber van Eyben aan.

Met de toekenning van de oeuvreprijzen is de carrière van Ninaber geenszins een afgesloten verhaal. In 1997 startte hij Studio Ninaber waar tegenwoordig een multidisciplinair team werkt aan de ontwikkeling van volledige concepten voor opdrachtgevers; onderzoek, communicatieadvies, ontwerp en productie van industriële en grafische producten van hoge kwaliteit. Alles wat de studio verlaat, kenmerkt zich door een zichtbare en tastbare aandacht die erin besloten ligt. Zo geeft Studio Ninaber steeds nieuwe dimensies en impulsen aan haar opdrachtgevers en het ontwerpvak. Tevens bouwt Bruno Ninaber van Eyben, als hoogleraar vormgeving aan de TU in Delft, met de nieuwe generatie ontwerpers aan de toekomst van het Nederlands ontwerp. 

Bruno Ninaber van Eyben