14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 1994

De BNO Piet Zwart Prijs werd in 1994 toegekend aan fotograaf Eva Besnyö.

Juryrapport

De jury: Jelle van der Toorn Vrijthoff, Ada Stroeve, Friso Kramer, Paul Huf, Paul Hefting, Hein van Haaren, Wim Crouwel en Eugene Bay. 

Uit het juryrapport: "Het werk van Eva Besnyö heeft in de ontwikkeling van de fotografie een sterke en zeer herkenbare plaats verworven. Vanaf haar begintijd in Hongarije en Berlijn zijn haar foto’s uitingen van een sociaal bewogen visie op de maatschappij. De mens is dan ook het hartstochtelijke middelpunt in haar indrukwekkende oeuvre.”

Eva Besnyö

Eva Besnyö (1910-2003) werd in Boedapest geboren. Na een opleiding bij de bekende fotograaf Jozsef Pecsi vertrok zij in 1930 naar Berlijn, waar ze haar latere echtgenoot John Fernhout leerde kennen. Via hem werd zij opgenomen in de kring van zijn moeder, de schilderes Charley Toorop. In de jaren dertig fotografeerde zij veel voor architecten, maar na de oorlog verlegde zij haar werkterrein naar documentaire series. In de jaren zeventig was zij hevig betrokken bij Dolle Mina en legde de beweging met vele opnamen vast. In 1994 ontving zij de prestigieuze Oeuvreprijs van het Fonds BKVB en in 1999 nam ze in Berlijn de Dr. Erich Salomonprijs in ontvangst. (bron: stadsarchief Amsterdam).

Foto Eva Besnyö door Cindy Marler / Hollandse Hoogte.

Eva Besnyo