14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 1983

De BNO Piet Zwart Prijs werd in 1983 toegekend aan industrieel ontwerper Friso Kramer.

Total Design, de initiatiefnemer van de prijs, besloot de prijs als eerste uit te reiken aan industrieel ontwerper en mede-oprichter van het bureau: Friso Kramer. 

Friso Kramer

Friso Kramer studeerde onder meer aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam voor interieurarchitect. In 1945 trad hij in dienst bij Bureau J.P. Kloos. Hij werkte toen ook nog samen met Frans Paulussen in een bureau voor binnenshuisarchitectuur. Van 1948-1963 werkte hij bij De Cirkel, waar stalen meubelen werden vervaardigd. In 1963 richtte hij, samen met Wim Crouwel, Benno Wissing, Paul en Dick Schwarz het ontwerpbureau Total Design op. Van 1971 tot 1983 was hij directeur van het ontwerpbureau van Ahrend.

Een van de meest bekende werken van Kramer is het kegelvormige straatlantaarn-(paaltop)armatuur. Dit armatuur was oorspronkelijk ontworpen voor de stad Den Haag, maar genoot verder in het land ook grote populariteit. Voorts ontwierp Kramer nog twee straatlantaarn-armaturen voor de stad Den Haag, te weten de "Friso Kramer I" (voor woonstraten) en de "Friso Kramer II" (voor ontsluitingswegen). In Den Haag zijn ze inmiddels bijna allemaal verdwenen. Alleen op een enkele plek is de "Friso Kramer I" nog aan te treffen. Overigens werden alle Kramer-armaturen geproduceerd door Industria. (bron: wikipedia)

Foto Friso Kramer door Jochem Jurgens.

Friso Kramer