14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 2009

De BNO Piet Zwart Prijs werd in 2009 toegekend aan grafisch ontwerper Gert Dumbar.

Juryrapport

De jury: Martijn Sanders (voorzitter), Rob Huisman, Trude Hooykaas, Hans Dirken, Reinier Gerritsen, Paul Mijksenaar, Hans P. Brandt en Bruno Ninaber van Eyben.

Uit het juryrapport (Paul Mijksenaar): "Het lijstje van eerdere winnaars overziend, kan Gert Dumbar daarin niet ontbreken. Eigenlijk is hij van alle prijswinnaars het meest verwant met Piet Zwart, vooral waar het zijn speelsheid betreft. Zijn beroemde Mondriaanaffiche - met Mondriaan's stijlelementen als gekleurde staven in de ruimte gefotografeerd als zijnde een installatie - zou goed in Piet Zwart's beroemde postzegelboekje passen, zoals ook zijn bekende affiches waarmee hij de 'staged photography' in Nederland introduceerde.

Net als Piet Zwart werkte hij ook ruimtelijk, met name aan tentoonstellingen, zoals de rondreizende 'Dutch Design' exposities waarvan de ruimtelijke elementen tevens de verpakking vormden. Maar hij kent ook een 'strakke' lijn met de huisstijlen voor de Nederlandse Spoorwegen, Aegon, Hollandse Beton Groep, Spaarnestad en - als hoogtepunt - de vele door de jaren heen veranderde gezichten van de PTT, naderhand KPN, inclusief postzegels, formulieren en de inrichting van de Postkantoren.

Later voegde hij daar zijn alom geroemde huistijl voor de Nederlandse Politie aan toe, die vooral bekend werd door de 'striping' van alle politie- vaar- vlieg- en voertuigen. Daarnaast was hij voordat hij Studio Dumbar startte, mede-oprichter van Tel Design in Den Haag, de befaamde tegenhanger van Total Design, het bureau met de grote klanten, waaronder veel overheidsorganisaties. Het Amsterdamse Total Design kreeg er met Tel Design een eigenzinnige concurrent bij."

Onder: Gert Dumbar neemt de BNO Piet Zwart Prijs in ontvangst (foto door Bram Saeys). Portretfoto Gert Dumbar door Martijn Beekman (Hollandse Hoogte).

Gert Dumbar