14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 1985

De BNO Piet Zwart Prijs werd in 1985 toegekend aan grafisch ontwerper Jan van Toorn.

Jan van Toorn

Jan van Toorn woonde vanaf zijn vroege jeugd in Amsterdam, waar hij als tiener in een drukkerij ging werken. Daarnaast volgde hij de avondcursus aan de Amsterdamse Grafische School en de avondopleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, de latere Gerrit Rietveld Academie.

Van Toorn vestigde zich in 1957 als zelfstandig ontwerper. Tot zijn bekendste werk behoren de kalenders voor drukkerij Mart.Spruijt in Amsterdam, de affiches en catalogi voor het Van Abbemuseum (1965-1994) in Eindhoven, en de vele omslagen van het jaarlijks vernieuwde standaarwerk van Ivan Wolffers, Medicijnen. Naast grafisch ontwerper is Van Toorn tentoonstellingmaker.

Vanaf de jaren tachtig was Jan van Toorn voornamelijk actief in het onderwijs, onder meer als docent aan de Gerrit Rietveld Academie en als directeur van de Jan van Eyck Academie (1991-1998) in Maastricht.

In februari 2008 besloot hij zijn archief onder te brengen bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. (bron: wikipedia)

Jan van Toorn