14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 2013

Textiel- en interieur ontwerper Ulf Moritz ontving in 2013 de BNO Piet Zwart Prijs.

Juryrapport

Jury: Hans Dirken (voorzitter), Gertrude Hooykaas, Rob Huisman, Paul Mijksenaar, Bruno Ninaber Van Eyben, Tet Reuver, Gerard Unger en Marijke van der Wijst.

Uit het juryrapport: 'Moritz' ontwerpen tonen zijn herkenbare handschrift, met een eclectiek van stijlelementen met verrassende innovaties van materialen en combinaties. Hij is een vormgever van contrasten, een ontwerper van internationale allure. Hij blijkt zich steeds te vernieuwen en paart daarbij Duitse degelijkheid aan uitdagende durf en ideeënrijkdom.

Zijn gordijnstoffen presenteert hij in strak geregisseerde fotoscènes als zwevende en kronkelende driedimensionale sculpturen, vaak semi-transparant of met vormonderdelen die uitsteken of anderszins contrasteren. Zijn textiele vormgeving ontspringt vaak de beperkingen van het platte vlak. Zijn dessins zijn gewoonlijk krachtige statements, die meer een visueel prominente dan een dienende rol in een interieur opeisen; zijn vormgeving beoogt de diverse elementen van meubels en wanden te integreren tot een gezamenlijke balans en identiteit.

Ulf Moritz is geen typische representant van "Dutch design", zoals dat mondiaal wordt gezien, maar hij is een kosmopoliet die wereldwijd zijn ideeën opdoet en deze via langdurig wikken en wegen selecteert, wijzigt en combineert. Het resultaat is opvallend, uitdagend sfeerbepalend, vaak sensueel, ongegeneerd decoratief en soms zelfs decadent. Zijn ontwerpen en producten bedienen gewoonlijk de bovenzijde van de markt, maar het zijn verre van unica of kleine series. Zijn creaties van overtuigende esthetiek zijn eveneens in evenwicht met commerciële doelen en textieltechnische mogelijkheden.

Spreken we over een veelzijdige, mondiaal denkende en werkende, zeer geslaagde industrieel textielontwerper, we spreken tegelijkertijd over een zeer gewaardeerde, leidende hoofddocent van de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, nu de Design Academy. Dat heeft hij langer dan dertig jaar, als onvermoeibare en veeleisende werker, weten te combineren met zijn eigen ontwerpbureau. Hij bedacht de indeling in acht afdelingen "Man and ...", leidde lange tijd "Man and Identity" en had veel invloed op het gehele studieprogramma. Hij droeg in belangrijke mate bij aan het verwerven van wereldfaam van de Design Academy. Moritz is een inspirerende docent, zeer kritisch en kwaliteitsgericht en met veel oog voor bijzonder talent. Sommigen van zijn leerlingen worden nu ook gezien als internationaal toonaangevende vormgevers.' 

Ulf Moritz

De Duitse ontwerper Ulf Moritz, geboren1939 in Schroda(Polen), woont en werkt sinds 1962 in Nederland. Tijdens zijn - nog niet afgesloten - carrière van meer dan een halve eeuw, ontwierp hij mode en gordijnstoffen, meubelstoffen, wandbekleding, tapijten en interieur-accessoires. Ook verzorgde hij tentoonstellingen, richtte showrooms in en werkte als art director voor tijdschriften. Zijn ontwerpen tonen een herkenbaar handschrift bestaande uit een diversiteit aan stijlelementen in combinatie met verassende materialen en innovatieve technieken. Opdrachtgevers zijn Europese bedrijven zoals De Ploeg, Sahco, Danskina, Marburg Wallcoverings, Vorwerk en Ruckstuhl

De komopoliet Ulf Moritz doet wereldwijd zijn ideeën op en vertaald deze in overtuigende collecties waarbij elegante esthetiek en commerciële doelen steeds in evenwicht zijn. Behalve een internationaal befaamde industrieel textielontwerper was Ulf Moritz ook een zeer gewaardeerd hoofddocent van de Design Academy Eindhoven. Hij leidde de afdeling "Man and Identity". Deze functie combineerde hij ruim 30 jaar met zijn eigen ontwerpbureau. Ulf Moritz was een inspirerende docent, zeer kritisch en kwaliteitsgericht en met oog voor bijzonder talent.Veel van zijn studenten behoren inmiddels tot de internationale ontwerptop.

Ulf Moritz