14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 1991

De BNO Piet Zwart Prijs werd in 1991 toegekend aan grafisch ontwerper Wim Crouwel. 

Juryrapport

De jury: Jelle van der Toorn Vrijthoff, Ada Stroeve, Friso Kramer, Paul Huf, Paul Hefting, Hein van Haaren en Eugene Bay.

Uit het juryrapport: "Wim Crouwel kan worden gezien als een van de meest invloedrijke ontwerpers in Nederland en daarbuiten. Als denker, publicist en in zijn werk als bijzonder hoogleraar en museumdirecteur heeft hij op onnavolgbare wijze een belangrijke impuls aan de kwaliteit en de erkenning van het vak gegeven."

Wim Crouwel

Wim Crouwel is een van de belangrijkste en invloedrijkste ontwerpers van Nederland. Al meerdere decennia domineert hij het vakgebied grafisch ontwerpen. Veel ontwerpers zijn door hem beïnvloed en velen worden nog steeds door hem beïnvloed. Ook de ontwerpers die de ontwerpen en opvattingen van Crouwel juist afkeurden, hebben altijd de neiging gehad op hem te reageren en zijn werk als uitgangspunt te nemen voor hun eigen opvattingen. De ontwerpen van Crouwel zijn zowel grafisch, typografisch als ruimtelijk. Zeer bekend zijn zijn affiches voor het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum, zijn kalenders voor Erven E. de Geer, zijn cijferzegels, zijn herontwerp van de telefoongids, zijn New Alphabet, zijn inrichtingen van stands en manifestaties in de wederopbouwperiode, zijn ontwerp voor het Nederlands Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Osaka (1970) en zijn tentoonstellingsinrichtingen voor onder meer het Stedelijk Museum en het museum Boijmans-van Beuningen. (bron: NAGO)

Wim Crouwel