BNO Piet Zwart Prijs

De BNO Piet Zwart Prijs is een buitengewone onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied. 


De BNO Piet Zwart Prijs is een buitengewone onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied. Daarbij kan het vanaf 2015 gaan om alle designdisciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak.


De prijs is een initiatief van Total Design, dat in de jaren 80 een prijs aan Piet Zwart opdroeg. De BNO nam de prijs op verzoek van Total Design in de jaren 90 over. In 2003 werd de prijs gekoppeld aan de Dutch Design Awards, om zo verband te leggen tussen nieuw talent en bewezen talent. Tot 2015 bepaalde de jury wie in aanmerking kwam voor de prestigieuze prijs en golden de vier disciplines waarin Piet Zwart actief was als uitgangspunt. Tegenwoordig krijgen creatieve vakgenoten de kans om voordrachten te doen.


Foto: Karel Martens | Fotograaf: Diederik Martens

Karel Martens ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2023

Unaniem heeft de jury ontwerper Karel Martens uitgeroepen tot winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2023. Met zijn tijdloze en ambachtelijke werk, waarbij vorm en inhoud naadloos op elkaar aansluiten, heeft hij een buitengewone bijdrage geleverd aan de betekenis en het aanzien van het ontwerpvak.  

Karel Martens (1939) werkt sinds 1960 als grafisch ontwerper en typograaf. Zijn lange loopbaan omvat allerlei soorten opdrachten: affiches, boeken, belettering van gebouwen, maar ook postzegels, munten en telefoonkaarten. Door zijn actieve inzet in het kunstvakonderwijs heeft Karel Martens nieuwe generaties ontwerpers deelgenoot kunnen maken van zijn kennis, ervaring en kritische kijk op het vak.


#Winnaar 2021

Hella Jongerius

Jury heeft bewondering voor de manier waarop Jongerius onderzoekt, experimenteert, grenzen verlegt en voortdurend blijft pionieren. 

#Winnaar 2019

Frans Bevers

Jury noemt de visie en inbreng van Frans Bevers vernieuwend, verrassend en cruciaal.

#Winnaar 2017

Lust

Verlegde technologische grenzen en liep continue voorop in het zoeken naar toepassingen van nieuwe technologie.

#Winnaar 2015

Paul Mijksenaar

Zijn manier van ontwerpen, gebaseerd op data-analyse en organisatie, is even essentieel als urgent voor de toekomst.

#Winnaar 2014

Ulf Moritz

Een vormgever van contrasten en een ontwerper van internationale allure.

#Winnaar 2012

Gerard Unger

Gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning verworven.

#Winnaar 2011

Marijke van der Wijst

In geen ontwerpdiscipline te vangen en een uiterst gedisciplineerd ontwerper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied.

#Winnaar 2010

Willem Diepraam

Behoort tot een generatie naoorlogse Europese fotografen die in staat waren om de inhoudelijke kracht van hun beelden te verbinden met een eigen vormtaal.

#Winnaar 2009

Gert Dumbar

Het Amsterdamse Total Design kreeg er met Tel Design een eigenzinnige concurrent bij.

#Winnaar 2008

Bruno Ninaber van Eyben

Toont een eigen ontwerpers-overtuiging , zowel in zijn (bekende) producten als in zijn onderwijs en vakpromotie.

#Winnaar 2003

Jan Bons

Door zijn eigen stijl, consistentie en lange staat van dienst is hij van onschatbare waarde voor het Nederlandse grafische ontwerp.

#Winnaar 1998

Nel Verschuuren

Leverde baanbrekend werk en zette op eigenzinnige wijze het bureau Kho Liang Ie Associates, voort na het overlijden van Kho Lian Ie.

#Winnaar 1994

Eva Besnyö

Haar werk heeft een sterke en zeer herkenbare plaats verworven. Vanaf haar begintijd zijn haar foto’s uitingen van een sociaal bewogen visie op de maatschappij.

#Winnaar 1991

Wim Crouwel

Als denker, publicist en in zijn werk als bijzonder hoogleraar en museumdirecteur heeft hij op onnavolgbare wijze een belangrijke impuls aan de kwaliteit en de erkenning van het vak gegeven.

#Winnaar 1985

Jan van Toorn

Tot zijn bekendste werken behoren de kalenders voor drukkerij Mart Spruijt in Amsterdam en de affiches en catalogi voor het Van Abbemuseum in Eindhoven.

#Winnaar 1983

Friso Kramer

Mede door zijn tijdloze ontwerpen voor Ahrend is Friso Kramer een van de belangrijkste ontwerpers van vroeg Dutch design.



De BNO Piet Zwart Prijs trofee is een 3D-uitwerking van de handtekening van Piet Zwart. De trofee is ontworpen door Paul Mijksenaar in de tijd dat hij in dienst was bij Total Design.


Fotocredits: Hella Jongerius (Nick Ballón), (Lust (Nadine Stijns), Paul Mijksenaar (Dingena Mol), Gerard Unger (Patrick Post),  Willem Diepraam (Joost van den Broek / Hollandse Hoogte), Eva Besnyö (Cindy Marler / Hollandse Hoogte), Jan van Toorn (Aatjan Renders) &  Friso Kramer (Jochem Jürgens).