07-12-2017 - Informatie over modelovereenkomsten.

Met de inwerkingtreding van de wet DBA op 1 mei 2016 is de VAR komen te vervallen. Door voortaan met door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten te werken, zou schijnzelfstandigheid tegengegaan worden en nemen zowel opdrachtgever en opdrachtnemer verantwoordelijkheid voor de relatie.

Modelovereenkomsten

De BNO heeft modelovereenkomsten voor ontwerpopdrachten ontwikkeld, die op 6 september 2016 door de belastingdienst zijn goedgekeurd. Naast deze modelovereenkomsten zijn er twee white papers geschreven, is er een informatie bijeenkomst georganiseerd en zijn er regelmatig nieuwsberichten over dit onderwerp gepubliceerd.

Wet DBA

Na een stortvloed aan klachten vanuit zowel de werkgevers- als de zzp-organisaties, werd de handhaving van de wet uitgesteld tot 1 juli 2018. Inmiddels heeft het nieuwe kabinet in het regeerakkoord van het najaar van 2017 aangekondigd dat de Wet DBA wordt vervangen. Het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren en wat daarvoor in de plaats komt. Tot die tijd blijft de Wet DBA nog wel van kracht en kunnen de modelovereenkomsten nog gewoon worden gebruikt.

Meer weten? Klik dan hier voor alle verschenen downloads, nieuws- en agendaberichten omtrent dit onderwerp op onze site.