Hansje van Halem
Met een sterk en herkenbaar eigen handschrift drukt Hansje van Halem al vijftien jaar een stempel op de Nederlandse vormgeving.
Haar haast psychedelische, bedwelmende digitale bouwsels zijn gebaseerd op een complexe systematiek, waarbij ze graag letters en achtergrond met elkaar verweeft. "Ik ben constant bezig om zelfopgelegde regels en structuren die nodig zijn om tot een vorm te komen te overtreden", zegt Hansje daarover.
De nieuwe identiteit voor muziekfestival Lowlands en het boek Theory of Type Design van Gerard Unger vormen twee voorlopige kronen op haar carrière als art director en vormgever.
Continued
Opdrachtgever Lowlands dwong Hansje uiteindelijk efficiënter te werken, bijvoorbeeld door haar tijdrovende, ingewikkelde recepten te vertalen naar algoritmes, maar ook door samenwerking en opschaling. "Maar ik wilde niet de rol van directeur die de hele dag aanwijzingen geeft en die het dan mist om zelf te ontwerpen", ze. In het hoofdartikel 'Groeistuipen en krimpscheuten' meer ontwerpbureaus en zzp'ers aan het woord over de dilemma's bij uitbreiding van hun bedrijf.
Verder in dit nummer de carrièrestappen van Esther Stam, oprichter van women-only interieurbureau Studio Modijefsky, de internationale activiteiten van duizendpoot en lichtontwerper Jacob de Baan, creative city Utrecht en een blik op de verschillende verdienmodellen die ontwerpers en bureaus hanteren.
Daarnaast onder meer een blik op de rol van design bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en de samenwerking tussen designers en wetenschappers daarbij, het succes van een aardappelstamper en last but not least: de BNO Branchemonitor 2019, een onderzoek naar de economische prestaties van de ontwerpsector.
