Dude

Dude #4, 2017

  • 15 Dec 2017
  • Winternummer

Het vijftiende nummer van Dude, Dutch Designers Magazine is een bescheiden monument voor digitale pioniers Thomas Castro, Jeroen Barendse en Dimitri Nieuwenhuizen, de drie partners van LUST.

Lust

'In the end there is only a black square' is het motto van ontwerpcollectief LUST. De digitale pioniers kregen dit najaar de BNO Piet Zwart Prijs. De toekenning van de oeuvreprijs kwam voor Castro, Barendse en Nieuwenhuizen op een bewogen moment en viel toevalligerwijs samen met de beslissing te stoppen met LUST.

Van traditioneel drukwerk en boekontwerp tot abstracte cartografie en data-visualisaties, nieuwe media, interactieve installaties en architecturale grafische afbeeldingen, het maakt allemaal deel uit van het oeuvre van LUST. Kenmerkend voor het Haagse ontwerperscollectief was de onderzoekende houding, plezier, argeloosheid en prettige dwarsheid. Twintig jaar lang resulteerde deze benadering in onvoorspelbare uitkomsten. In Dude een reflectief gesprek met Thomas Castro, Jeroen Barendse en Dimitri Nieuwenhuizen.

Continued

In het hoofdartikel design in musea. Design weet steeds beter een plek te veroveren binnen de Nederlandse musea. Over de manier van tentoonstellen bestaat echter geen consensus, noch over het verzamelbeleid. Het Stedelijk Museum in Amsterdam werkte de afgelopen tijd aan een nieuwe, innovatieve presentatiewijze voor de vaste collectie kunst en design, de afgelopen twee jaar ontstonden twee musea geheel gericht op design en een volgend initiatief is in de maak. Dude inventariseert de staat en status van design in museaal Nederland.

Verder onder meer in deze Dude de carrière van creative director van de HEMA Tanja Soeter, het internationale succes van Sabine Marcelis, creative city Amsterdam, de toekomstvisie van Koert van Mensvoort en veel nieuw en inspirerend werk.