#Events

Archieftraject XXS

01.06.2023


14.00 - 17.00


Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 30015 CB, Rotterdam


Foto: Archief The Beach, deelnemer van het Archieftraject 2022 | Fotografie: Anna Klevan


Bezit je een schat aan archiefmateriaal en wil je beter inzicht krijgen waar deze uit bestaat? Of ben je op zoek naar manieren om structuur aan te brengen in het uiteenlopende archiefmateriaal? Met de gratis workshop Archieftraject XXS neem je samen met andere ontwerpers, makers en organisaties je archief onder de loep, en zet je concrete stappen om je archief te organiseren.

De workshop is in het Nederlands.


Programma

De workshop start met een presentatie van Guido Jansen, projectleider van het Archieftraject, die je in vogelvlucht meeneemt door de stappen die je kunt ondernemen om je eigen archief te maken. Vervolgens maak je kennis met deelnemers die je voorgingen in het Archieftraject, en wordt het proces versneld opgestart.

In één middag doorloop je het traject en al zijn aspecten. Zo leer je hoe je je archief kan ordenen en beschrijven, en ook om doelgericht te bepalen wat er wel en niet opgenomen wordt in je archief. Dit vormt de basis voor het opstellen van een persoonlijk actieplan. Zodat je, met deze nieuw verworven kennis, je eigen archiefproces verder kan ontwikkelen, uitvoeren en onderhouden.


Wanneer?

De workshop vindt plaats op 1 juni van 14.00 tot 17.00 uur. Voor aanvang van de workshop, van 13.00 tot 13.30 uur, is het mogelijk om een gratis rondleiding te volgen in de tentoonstelling Archives at Risk. 


Voor wie?

Voor makers, initiatieven en organisaties actief op het gebied van design en digitale cultuur.


Aanmelden

Voor de workshop is een beperkt aantal plekken beschikbaar. De tickets zijn gratis.

Een week voor de workshop ontvang je een opdracht ter voorbereiding. Hierbij maak je een grove inventarisatie van het bewaard materiaal en benoem je uit wat voor soorten materiaal je archief bestaat. Met de uitkomsten van deze opdracht ga je tijdens de workshop aan de slag.