#Events

BNO IMG LAB: Boek in beeld

26.09.2019


20.00 - 22.00


Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 30015 CB, Rotterdam


Graphic novels, strips of comics. Hoe ziet het proces er uit van verhaal naar beeld, is er een script/scenario, wat voor soort research is er, wat voor bronnen of referentie materiaal, hoe maak je er een goed lopend verhaal van, wat breng je in beeld, wat zijn de stappen die je doorloopt als stripmaker, als schrijver.

Verhalen in beeld gebracht door illustratoren, tekenaars en vormgevers. Komt dat zien!

Joost Swarte

Joost Swarte startte begin jaren 70 als underground striptekenaar voor ‘Modern Papier’ en ‘Tante Leny presenteert!’. Vanaf 1980 publiceerde hij zijn strips in het grensverleggende Amerikaanse Raw Magazine. Hij werkt ook in opdracht van Belgische, Franse, Spaanse en Amerikaanse bladen waaronder het invloedrijke The New Yorker.

Joost Swarte beperkt zich niet enkel tot strips; hij illustreert ook romans van Nescio en ontwerpt onder meer postzegels, platenhoezen, affiches, architektuur, meubels, en glas in lood ramen. Momenteel is er een overzichtstentoonstelling in de Kunsthal ‘Joost Swarte overal’. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Eric Heuvel

Eric Heuvel is stripmaker en bekend geworden met o.a. de reeks ‘January Jones’, waarvoor hij zelf het scenario schreef. Voor zijn strip ‘De ontdekking’ over de WOll werd hij in de VS genomineerd voor de Will Eisner Award. Heuvel werkte samen met talloze scenaristen, zoals Martin Lodewijk, Frits Jonker, Noël Ummels en Ineke Mok.

Dit jaar verscheen van zijn hand ‘De meimoorden’ naar een thriller van Jacques Post. Het boek speelt zich af in mei 1940, net voor het Rotterdamse bombardement. Bij een laffe moord op een halfdronken taxichauffeur worden defensiegeheimen gevonden en zijn zoon gaat op onderzoek uit. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Maaike Hartjes

Maaike Hartjes is striptekenaar, illustrator en cartoonist. Ze begon in haar vroegste jeugd strips te tekenen over haar eigen leven, iets waar ze nooit meer mee opgehouden is. Inmiddels verschenen meer dan 10 autobiografische stripboeken van haar hand en ontving ze in 2016 de Stripschapsprijs voor haar gehele oeuvre en inzet voor het medium.

Haar meest recente boek is de meest openhartige en persoonlijke tot nu toe. In‘Burn-out dagboek’ vertelt ze met humor, fantasie en relativeringsvermogen in kleurrijke tekeningen over haar worsteling met een ijzeren arbeidsethos. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Robert van Raffe

Robert van Raffe bleef op de WDKA voor het eerst in zijn schoolcarrière zitten. Niet omdat hij zo lui was, maar omdat hij altijd in zijn dagboek zat te tekenen. Zijn zelf gekopieerde boekjes met titels als ‘Dandy tegen wil & dank’ en ‘Dandy op herhaling’ vonden gretig aftrek, niet in de laatste plaats omdat leerlingen en docenten wilden zien of ze erin voorkwamen.

In februari 2014 verscheen zijn langverwachte eerste beeldroman  ‘Zonder filter’ bij Oog & Blik / De Bezige Bij. Het boek speelt zich af in de periode dat “Raffe” op de Academie zat en de gebeurtenissen vertonen opvallend veel gelijkenissen met de werkelijkheid.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Tickets

Normaal: 7,50 euro
BNO-leden, CJP & studenten: 3,75 euro

Koop hier je tickets via Eventbrite.

Thursday bite

Vooraf een hapje eten en alvast van gedachten wisselen met de sprekers? Dat kan vanaf 18.00 uur in Het Nieuwe Café. Tickets aan de deur of online (met of zonder maaltijd) via Eventbrite.