BNO events

BNO Noord: designer als afvalverwerker

 • 14 mrt. 2019
  20:00 - 21:45
 • Resto van Harte, Groningen
  Paradijsvogelstraat 10 , 9713 BV
 • Duurzaamheid

Re-designing businessmodels, trend of toekomst? 

Zijn ontwerpers de nieuwe afvalverwerkers, geüpcycled staat netjes? Of stellen we het opheffen van afvalproducerende businessmodellen hiermee alleen maar uit. Bestaat er nog plastic afval in de toekomst? 

Nieuwe duurzame inzichten vragen ontwerpers scherp te zijn op het verhaal achter het materiaal wat ze gebruiken. Hoe duurzaam is de productieketen, wat is de restwaarde van het design of, heeft het design het eeuwige circulaire leven?  

Vaak raken sympathieke, duurzame initiatieven van ontwerpers verstrikt in de netten van bestaande oude businessmodellen. Deze modellen zijn gebonden aan contracten en nog te verbruiken voorraden, of ze voorzien grote groepen mensen van een inkomen. Dat gooi je niet zomaar overboord.    

Daarnaast wordt het steeds makkelijker om grote groepen met gerichte marketingcampagnes te bereiken. Zo willen we dus allemaal het zelfde hebben, hebben, hebben. Echter, onder de oppervlakte groeit een online community die klaar is de plastic problematiek aan te pakken. 

Sprekers

Dave Hakken’s project Precious Plastic bouwt aan een wereldwijde community en een sterk platform waar mensen elkaar voordoen hoe je, lokaal vanuit een zeecontainer met simpele machines, afgedankt plastic kan verwerken tot nieuwe plastic producten. Het project Precious Plastic groeit, inmiddels versie 4; grotere machines, platform subgroepen met wereldwijd bazaars waar users hun gerecyclede producten verkopen en nieuwe machine onderdelen kunnen aanschaffen. 

 
 

Thomas Hoogewerf komt ons vertellen over de toekomstplannen en ambities van Precious Plastic. Is plastic afval een life-line voor micro-ondernemingen of nog steeds een probleem? 

Ook ir. Angela Greco zal hierover haar visie geven. Over de positieve impact, maar ook de haken en ogen van duurzame initiatieven die van onder af uitgroeien tot breed gedragen bewegingen. ir. Angela Greco is onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderwijst in allianties voor duurzaam ondernemen en de sociale paradoxen. 

Programma

 • 20.00 inloop Talk 

 • 20.10 introductie door Gert Gerrits van BNO 

 • 20.15 Thomas Hoogenwerf van Precious Plastic 

 • 20.45 ir. Angela Greco 

 • 21.00 discussie & vragen

 • 21.45 afsluiting 

Hapje vooraf

Deze avond organiseren we in samenwerking met Resto van Harte; een landelijke stichting die door middel van gezamenlijke maaltijden de buurt wil verbinden.

Het duurzaam omgaan met elkaar en met de omgeving is hierbij een belangrijke drijfveer.

De vorige BNO Noord bijeenkomst aten we ook bij Resto van Harte en omdat dit zo goed is bevallen, verbinden we de volgende BNO Noord avonden graag met Resto van Harte.
 

Kom ook mee eten in het vegetarische buurtrestaurant! 

Reserveer snel, uiterlijk voor 12.00 uur in de middag op de dag van het event. Let wel op=op, vol=vol. 

Klik hier om van te voren te reserveren. 

Aanmelden

Reserveer een plek voor deze avond via gert@bno.nl. De toegang voor de avond is voor BNO-leden gratis. Niet-leden betalen 5 euro.

Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, groot aanbod voorbeelddocumenten, inspirerende events en trainingen, etc.