#Events

BNO Zefir7: Designing Lightness

15.09.2020


20.20 - 21.30


Online (locatie), Online


Beeld: Renate Boere

Op 4 maart van dit jaar was Designing Lightness - Structures for Saving Energy klaar om gepresenteerd te worden op een Parijse beurs. Door Covid liep dat anders. Nu vindt de introductie van het (goed ontvangen) boek plaats bij BNO Zefir7. Het hele verhaal komt aan bod. Het gaat natuurlijk over inhoud en vorm, maar de totstandkoming was bepaald niet alledaags.

'Designing Lightness' had een illustere voorganger in 1995: Lightness. Ontworpen door Erik Wong, was het een prijs voor de inspirerende kwaliteit van specialist Adriaan Beukers. Twintig jaar later vond schrijver Ed van Hinte, die inmiddels ervaring had met het onderwerp lichtheid in architectuur- en designonderwijs, dat het tijd was voor een nieuw boek. Duurzaamheid en het verband tussen techniek en vormgeving vroegen om een scherpere benadering.

Er kwam een opzet met uitgeverij Nai010 en ontwerper Renate Boere. Maar het duurde nog tot januari 2019 voordat Van Hinte fondsenwerver Paul Kortman tegen het lijf liep. Door diens optreden begonnen de contouren van financiering vanuit het bedrijfsleven en EZ, gefaciliteerd door Bouke Veldman van CompositesNL, zich af te tekenen. Halverwege dat jaar kwam de zaak rond, compleet met een stevige deadline – zie de eerste zin.

Sprekers

Ed van Hinte (auteur), Adriaan Beukers (co-auteur), Paul Kortman (woord en daad; fondsenwerver), Renate Boere (ontwerper), Marcel Witvoet (Nai010) en Vincent van Baar (host Zefir7).

Info

De lezing is te zien via Youtube.
De spreektaal is Nederlands.