#Trainingen

Circular Design Class

10.05.2023


09.00 - 17.00


BNO, WG Plein 600, 1054 SK, Amsterdam


In deze training word je als ontwerper inhoudelijk opgeleid op het gebied van circular design, pas je dit toe op je eigen case en krijg je inzicht in je rol bij het realiseren van circulaire producten en diensten. Deze training is speciaal bedoeld voor creatieve professionals* werkzaam als ontwerper van consumentengoederen, professionele producten en verpakkingen 

*onder andere productontwerpers, productmanagers, interieur- en meubelontwerpers en verpakkingskundigen.

Fotografie: Chantal Bekker

Hoe kun je als product- of verpakkingsontwerper bijdragen aan de circulaire economie? De circulaire economie is een systeem waarin producten langer meegaan. Nieuwe vormen van (keten)samenwerking zijn hiervoor vereist. Dit vraagt om een circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.


Programma

Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze toe op jouw eigen case. De aanpak in de CIRCO Class is gebaseerd de boeken Products that Last (TU Delft) en Products that Flow en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper opstellen als een change agent voor circulair ontwerpen. In het laatste deel van de training leer je daarom hoe je in jouw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.

De workshop bestaat uit:

  • een hele trainingsdag op locatie, waarbij je door twee trainers met inhoudelijke circulaire ontwerpexpertise wordt begeleid

  • een telefonisch coachgesprek, voorafgaand aan de trainingsdag van ca. 45min, waarbij een van de trainers met je bespreekt waar jouw kansen en uitdagingen liggen en waarin een case geselecteerd wordt waar jij mee aan de slag kan. 

Fotografie: Chantal Bekker

Voor wie?

Deze Class is speciaal bedoeld voor creatieve professionals werkzaam als ontwerper van consumentengoederen, kunststof- en professionele producten, verpakkingen, disposables en andere ‘fast-moving consumer goods’ – onder anderen productontwerpers, productmanagers, interieur- en meubelontwerpers, verpakkingsontwerpers, marketeers, productmanagers van verbruiksproducten.

De sector omvat diverse productgroepen zoals professionele producten en – apparatuur, electronics, woon- en modeaccessoires, keuken, meubelen, tuin, speelgoed, verpakkingen, geschenken en promotieartikelen, disposables en andere kort-cyclische verbruiksproducten, zoals medische disposables, cartridges, etc.


Trainer

Bas Roelofs is industrieel ontwerper (TU Delft ’96) met ruim 25 jaar ervaring in het opstarten, aansturen en opleveren van innovatieprojecten. Na 6 jaar Philips (productmanagement), 6 jaar Berg Toys (directeur R&D en marketing) en 6 jaar Thule (Vice President Marketing) is Bas sinds 2015 eigenaar van kind-ID | Innovation Direction.


In een snel veranderende wereld helpt kind-ID ondernemers (van klein bedrijf tot multinational) bij het identificeren en op duurzame wijze benutten van groeikansen.

Foto: Bas Roelofs

Kosten

  • BNO-leden: €250 (excl. btw)

  • Niet leden: €400 (excl. btw)

Deze bedragen zijn inclusief lunch, borrel en één meeneemexemplaar van de publicatie Products that Last of Products that Flow.


Bijdrage studiekosten

Werkenden in de culturele en creatieve sectoren kunnen via Werktuig PPO een bijdrage aanvragen voor het mede financieren van hun professionele ontwikkeling. PPO staat open voor werknemers in loondienst en zzp'ers. 

De subsidie is ook inzetbaar voor verschillende onderdelen uit ons educatieprogramma en dus ook voor deze training!


Over COco

Al decennia besteedt de BNO aandacht aan duurzaam en circulair ontwerpen met projecten als ‘Zwitserse Bergen’ en ‘Groene Offerte’, publicaties, workshops etc. Dat was al die tijd al belangrijk, maar is nu belangrijker dan ooit.

Via ons programma circulair ontwerpen - dat we COco noemen, want circulair ontwerpen doe je namelijk nooit alleen - brengen we dit thema nog nadrukkelijker onder de aandacht, informeren we ontwerpers en bureaus over ontwikkelingen en mogelijkheden, en willen we vooral ook enthousiasmeren.

Lees hier meer over het programma en onze activiteiten.


Aanmelden