#Undefined

Cirque Du Data

04.10.2019 - 28.11.2019


20.30 - 22.00


Raum , Berlijnplein 520, Utrecht


Stadslab RAUM en data-ontwerpbureau CLEVER°FRANKE laten je van vrijdag 4 oktober t/m zondag 1 december kennismaken met de mogelijkheden die de wondere wereld van data biedt voor ons stadsleven.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Proeftuin Leidsche Rijn

Stadsdeel Leidsche Rijn in Utrecht is de komende maanden hét laboratorium en proeftuin van de expositie Cirque du Data; op het Berlijnplein worden open data opgehaald, geëxposeerd, tastbaar gemaakt en onderwerp van experiment. 


Zo leggen kunstinstallaties van Gosse de Kort, RNDR en aansprekende datavisualisaties in het onderdeel ‘Data Exposed’ het stadsleven van bewoners in de wijk bloot. Deze expositie is voor RAUM een nulmeting naar de wensen van bewoners voor het ideale gebruik van data in en voor de wijk.

Data en de wijk

Cirque du Data wil publiek ook meer handvatten geven om een bijdrage te leveren aan hun eigen omgeving. Zo werk je tijdens workshops met bewoners en lokale organisaties aan actuele vraagstukken uit de wijk waar data een rol speelt. Diverse talks van internationale experts en professionals geven je dieper inzicht in hoe je data voor je laat werken, en een circusachtige datashow dompelt je volledig onder in de wondere wereld van data.

Talkshows en workshops

De keynote speaker van de opening is Fabio Duarte, wetenschapper bij MIT Senseable City Lab (VS) en de man achter ‘Roboat’ waarmee hij onderzoek doet naar autonome, drijvende boten. Ook kan je je vragen stellen aan Andy Kirk (UK), datavisualisatie goeroe en onderdeel van de internationale onderzoeksorganisatie ‘Seeing Data’.

Sarah K. Westphal, van a.s.r verzekeringen en expert op het gebied van data innovatie, geeft je vanuit het bedrijfsleven een blik op wat data kan betekenen voor een wijk.

Interactieve datashow met AI-circuswezen

Van vrijdag 31 oktober t/m zondag 3 november barst het circus werkelijk los en ontmoet je tijdens de ‘Datashow’ – uiteraard onder leiding van onze eigen circusdirecteur- het interactieve circuswezen ‘AIML’. Zij reageert op jouw emoties en op de sociale media berichten uit Leidsche Rijn en geeft zo de stemming in de wijk weer.

De show laat je op speelse wijze een scala aan voorbeelden van datagebruik zien, geeft je tools om zelf met data aan de slag te gaan en vraagt om jouw wensen voor het inzetten van data in eigen wijk. Kom naar het circus dat alles van jou weet en je alles kan vertellen over de (onzichtbare) wereld die data heet.

Tickets

De expositie Data Exposed is gratis toegankelijk en doorlopend te bezoeken op het Berlijnplein van vrijdag 4 oktober tot en met zondag 1 december. Toegangskaarten voor de Datashow zijn binnenkort verkrijgbaar.