#Undefined

College Gert Dumbar over huisstijl NS

16.10.2018


13.30 - 17.00


Spoorwegmuseum (locatie), Maliebaanstation 16, 3581 XW, Spoorwegmuseum, Utrecht


Het Spoorwegmuseum organiseert op 16 oktober een inhoudelijk en interactief college over het fenomeen huisstijl en specifiek over de totstandkoming van het NS-design. Evelien Pieterse (conservator Spoorwegmuseum), Gert Dumbar (ontwerper) en Rutger Hamelynck (hoofd marketing & communicatie NS) gaan tijdens het college uitgebreid in op het verleden, heden en toekomst van de NS-huisstijl.

Eigentijdse vormgeving voor de publieke sector

Het was destijds een doorbraak, de introductie in 1968 van het nieuwe NS-logo en de gele kleur van de treinen. Het fenomeen ‘huisstijl’ was nog nieuw, NS was het eerste bedrijf dat eigentijdse vormgeving voor de publieke sector toepaste. Het bleek een gouden greep. De jonge ontwerper Gert Dumbar werd speciaal door ontwerpbureau Teldesign voor deze opdracht aangetrokken.

De briefing voor de ontwerper was: "Het gewenste bedrijfsbeeld moet eigentijds, mannelijk, niet ambtelijk, accuraat en dynamisch zijn". Het resultaat, de gele treinen en het iconische logo, bepalen nog steeds het beeld op het spoor. De frisse ideeën van de jonge ontwerpers sloten naadloos aan bij de behoefte van NS om zich voortaan als modern en dynamisch bedrijf te presenteren. Dumbar zal tijdens het college uit eerste hand vertellen over de totstandkoming van de huisstijl. Conservator Evelien Pieterse vertelt over de periode vóór de introductie van de huisstijl in 1968. Hoofd marketing & communicatie NS, Rutger Hamelynck, gaat in op het huidige beleid van NS. Zij zullen op het podium in discussie gaan en vragen uit het publiek beantwoorden.

 
 

Programma

13.30 – 14.00 Inloop & ontvangst

14.00 – 14.45 Evelien Pieterse & Gert Dumbar

14.45 – 15.00 Pauze

15.00 – 16.00 Rutger Hamelynck & discussie

16.00 – 17.00 Bezoek tentoonstelling en borrel

Tickets

Voor de toegang tot het college is een entreebewijs voor het Spoorwegmuseum noodzakelijk (17,50 euro, museumkaart gratis). Je krijgt dan twee consumptiebonnen en toegang tot de tentoonstelling ‘Baanbrekend Design’.

Reserveren is noodzakelijk en kan via deze link. Het maximaal aantal deelnemers is 200.