#Events

De toekomst van het vak industrieel ontwerpen

27.03.2019


19.30 - 22.30


CIRCL, Gustav Mahlerplein 1B, 1082MS, CIRCL, Amsterdam


Op 27 maart organiseren wij een bijeenkomst waarbij de toekomst van het vak industrieel ontwerpen vanuit verschillende invalshoeken wordt besproken. Onderdeel van het programma is tevens de installatie van Wolfram Peters, Gerbrand Bas en Jeroen van Erp als erelid van de BNO.

Technologische innovatie en informatietechnologie, social design en duurzaamheid, ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en bij opleidingen. Verschillende sprekers delen uitlopende visies op het vak.
 

Hoe kijken industrieel ontwerpers naar de toekomst? Hoe kunnen verdienmodellen er uitzien? Gaan we naar een ruileconomie? Hoe sluiten de WO- en HBO-opleidingen hun curriculum op dit alles aan? En wat is hierbij de invloed/rol van digital design?

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Speelstukken voor Havenbedrijf Rotterdam door Coos ontwerpt / Fotograaf: Eva Coosje van der Velde

Sprekers

Jeroen Junte is freelance journalist, schrijver, curator, researcher met een focus op design en architectuur. Hij is vaste medewerker bij de Volkskrant, Elle Decoration en Architectuur NL en publiceert regelmatig in internationale magazines als Frame and DAMN.

Ontwerper Jeroen van Erp is afgestudeerd op Industrieel Ontwerp aan de TU Delft waar hij nu werkzaam is als professor Concept Design. Hij is één van de oprichters van Fabrique, een multidisciplinair designbureau waar hij momenteel partner en innovatiestrateeg is.

Stephan Blom is opleidingsmanager industrieel product ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam en geeft invulling aan aan het curriculum van de opleiding.

Coos Ontwerpt is het bedrijf van Eva Coosje van der Velde. Zij heeft een product ontwerpbureau gespecialiseerd in sociale en duurzame projecten. Ze heeft de opleiding Industrieel Product Ontwerp gedaan aan de Hogeschool Rotterdam. 

NextGenners is een venture builder die digitale producten en diensten ontwikkelen voor corporates met jonge tech-focused designers. Maarten en Esther zijn twee van de oprichters en beiden afgestudeerd op SPD aan de TU Delft.

Wouter van Dijk is lead UX designer bij CLEVER°FRANKE een interactief ontwerpbureau uit Utrecht. Ze zijn gespecialiseerd in informatie- en datavisualisatie en ontwikkelen innovatieve oplossingen voor complexe problemen.

Vicky Fasten is zakelijk adviseur van de BNO. Zij heeft ruime ervaring als bedrijfsadviseur voor creatieve en culturele ondernemers. Na consultancy functies bij o.a. Total in Support en de Maxwell Group richtte ze een eigen financieel adviesbureau op. Behalve als individuele dienstverlener was ze ook actief als trainer en workshopleider.

Installatie BNO-ereleden

Wolfram Peters, Gerbrand Bas en Jeroen van Erp zijn op 14 maart benoemd als erelid van de BNO vanwege bijzondere verdiensten voor het vak en/of de vereniging. 

Omdat ze daarnaast een bijzondere betekenis hebben voor het vak industrieel ontwerpen worden ze tijdens deze bijeenkomst geïnstalleerd als erelid. Zij worden kort toegesproken en komen zelf uiteraard ook aan het woord. 

De laudatio's worden uitgesproken door Madeleine van Lennep (Gerbrand Bas), Jann de Waal (Jeroen van Erp) en Hans Robertus (Wolfram Peters).

Odoo CMS - een grote afbeelding

 Van links naar rechts: Wolfram Peters, Jeroen van Erp en Gerbrand Bas.

Programma


Moderator van het programma is Jeroen Junte.

 • 19.00 uur - inloop

 • 19.15 uur - Introductie

 • 19.35 uur - Stephan Blom (IPO Rotterdam)

 • 19.55 uur - Wouter van Dijk (CLEVER°FRANKE))

 • 20.00 uur - Vicky Fasten (zakelijk adviseur BNO) 

 • 20.05 uur - discussie / vragen

 • 20.20 uur - Jeroen van Erp (TU Delft, Fabrique)

 • 20.40 uur - Eva Coosje van der Velde (ondernemer en Alumni IPO)

 • 20.45 uur - Maarten Zoet & Esther Zijtregtop (NextGen)

 • 20.50 uur - discussie / vragen

 • 21.00 uur - installatie BNO-ereleden

 • 21.30 uur - borrel

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats in CIRCL, de circulaire ontmoetingsplaats op de Zuidas te Amsterdam.

Tickets

BNO-leden: gratis
Niet-leden: 12,10 euro (incl. BTW)