#Undefined

Design for Recycling

23.10.2019


10.00 - 15.00


TAC gebouw, Vonderweg 1, 5611 BK, TAC gebouw, Eindhoven


Het klimaat verandert en de beschikbaarheid van grondstoffen staat onder druk. Naast de reductie van onze CO2-uitstoot wordt hergebruik van materiaal steeds belangrijker. Door papierrecycling vermindert het beroep op nieuwe grondstoffen en wordt afval voorkomen. Al bij het ontwerp van een printproduct of kartonnen verpakking kan rekening worden gehouden met de recycling daarvan.

Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) nodigt je uit voor het seminar Design for Recycling. Het event vindt plaats tijdens de Dutch Design Week 2019 en is onderdeel van Paper City, een manifestatie van ArtEz Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem en het Informatiecentrum Papier en Karton.

Programma

Tijdens het seminar vertellen experts over de verduurzaming van print en verpakkingen en de kansen die Design for Recycling biedt. Met de praktische tips kun je zelf aan de slag met deze design-filosofie. Het seminar bestaat uit twee sessies:

Sessie I: Verduurzaming Print (10.00 – 12.00 uur)

  • Opening Hielke van de Brink (directeur PRN) en Thomas Castro (coördinator Paper City en hoofd afdeling Grafisch Design Artez).

  • Esther Krop (designer en eigenaar van de Monsterkamer) en Erik Timmermans (auteur van het boek Duurzaam Uitgeven) gaan in op duurzame printmedia, Design for Recycling en de vragen die leven over de ze onderwerpen onder ontwerpers.

  • Marc Herberigs (Stichting Stimular) laat praktische instrumenten en werkwijzen zien, die het grafische proces verduurzamen.

  • Tanya Lemmers, creative technical designer at Joh. Enschedé Amsterdam laat aan de hand van voorbeelden zien hoe drukkers en ontwerpers actief kunnen bijdragen aan de verduurzaming van print.

Na afloop van de sessie vindt een bezoek plaats aan Paper City en wordt een lunch aangeboden.


Sessie II: Duurzame verpakkingen (13.00 – 15.00 uur)

Voorafgaand aan de sessie wordt de deelnemers een een lunch aangeboden.

  • Opening Hielke van de Brink (directeur PRN) en Thomas Castro (coördinator Paper City en hoofd afdeling Grafisch Design Artez).

  • Nynke Arntzen, verpakkingskundige bij het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KiDV) geeft haar blik op duurzaam verpakken met papier en karton en maakt daarbij gebruik van het model Vijf perspectieven op duurzaam verpakken van het KiDV.

  • Henrike Holwerda van het Kenniscentrum Papier en Karton neemt de aanwezigen aan de hand van de richtlijnen Recyclability mee in de wereld van duurzaam verpakken met papier en karton. Met diverse praktijkvoorbeelden laat Henrike zien hoe verpakkingen duurzamer en beter recyclebaar kunnen worden ontworpen.

  • Industrieel ontwerper Sophie Krah studeert binnenkort af met een bijzonder verduurzamingsinitiatief. Met lokaal geproduceerd papier en karton van olifantsgras ontwerpt zij niet alleen een recyclebare verpakking met een hernieuwbare bron, door haar local-to-local aanpak is het aantal transportkilometers drastisch verlaagd, en daarmee de footprint van de verpakking.

Na afloop van de sessie vindt een bezoek plaats aan Paper City

Inschrijven

Deelname aan de sessies is gratis. Inschrijven is verplicht en kan via helpdesk@prn.nl. Vermeld je naam, bedrijf en adresgegevens. Geef ook aan welke van de twee sessie je wilt bijwonen. Het aantal plaatsen is beperkt!

Deelnemers aan de sessies krijgen een goodie bag met onder meer het boek Duurzaam Uitgeven.