#Undefined

Design in tijden van crisis

15.11.2021


20.00 - 22.00


Pakhuis de Zwijger (locatie), Piet Heinkade 179, 1019 HC, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam


Foto boven: werk van Audrey Large

In samenwerking met Design Digger organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op 15 november 2021 een Talent special. Moderator Jeroen Junte gaat in gesprek met zes representanten van een generatie ontwerpers die is gevormd door een permanente staat van crisis. Extra gast is journalist en mode-activist Janice Deul.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Jeroen Junte in gesprek met vier talenten tijdens de Talent Talks / Fotograaf: Mark Bolk

Permanente staat van crisis

Een hele generatie ontwerpers is gevormd door een permanente staat van crisis. De financiële crisis is overgegaan in een groeiende sociale ongelijkheid en een wooncrisis. De klimaatcrisis is alleen maar nijpender geworden. En dan is er ook nog een gezondheidscrisis, waarvan we nog steeds niet weten hoe deze zich gaat ontwikkelen. 

Hoe wapent aanstormend designtalent zich tegen deze maatschappelijke uitdagingen? Welke nieuwe technieken en inzichten ontwikkelen zij? En vooral: welke oplossingen dragen zij aan? 

Programma

Jeroen Junte spreekt met zes ontwerpers en Janice Deul over drie thema's: 

Ik en mijn praktijk 

Jonge ontwerpers onderzoeken de grenzen van hun vakgebied en zoeken daarbij naar nieuwe instrumenten. Waarom zou een architect altijd een gebouw moeten ontwerpen? En waarom kan design geen performance zijn? 

Ik en de wereld 

Klimaat, robotisering, fake news en surveillance capitalism zorgen voor geopolitieke onrust. Ontwerptalent probeert grip op deze wereld te krijgen met onderzoekende of juist heel praktische maar altijd inventieve ontwerpen. 

Ik en de ander 

Bij de jongste lichting ontwerpers staat niet langer persoonlijk succes voorop. Vanuit hun eigen positie werken ze samen met en voor verschillende gemeenschappen. Want ontwerp gaat al lang niet meer over spullen maar over mensen.