#Events

DesignDigger #14: Artificial Intelligence

23.03.2023


20.00 - 22.30


Pakhuis de Zwijger / Cultuurfabriek, Piet Heinkade 181 K, 1019 HC, Amsterdam


Beeld: Betterimagesofai.org


DesignDigger LIVE onderzoekt op 23 maart hoe ontwerpers artificiële intelligentie kunnen inzetten als een creatief en innovatief tool. Want inmiddels wordt bijna wekelijks een nieuwe baanbrekende toepassing van kunstmatige intelligentie gelanceerd.

Uitgerekend de creatieve industrie, waarvan juist lang werd gedacht dat ze niets te duchten hadden van denkende machines, staat voor een revolutie. Creativiteit was immers een uiting van menselijke emotie en intuïtie. Maar de resultaten van intelligente tekensoftware als Midjourney en Dall-E en het chatprogramma GPT-3 zijn verbluffend – en dit is pas het begin. Moeten de kunstenaar en ontwerper zich opnieuw uitvinden?


Sprekers

Bas van de Poel is mede-oprichter en Innovation Director bij Modem, een digitale designstudio in Amsterdam. Dat bureau is zowel een denktank als designstudio en werkt in opdracht van onder andere Nike en Snapchat. In de projecten spelen augmented reality, virtual reality en ‘immersive’ omgevingen een centrale rol. Bas is verbonden aan topuniversiteiten als Berkeley, MIT en Harvard en Space10, het design- en innovatielab van Ikea waarvan hij ook jarenlang creative director was.

Maarten Lamers is assistant-professor aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Rijksuniversiteit Leiden. Daar buigt hij zich over de relatie tussen mens en machine – van gaming tot robotica en kunstmatige intelligentie. In zijn onderzoek buigt hij zich over de vraag in hoeverre computers en kunstmatige intelligentie kunnen beschikken over menselijke eigenschappen als creativiteit, emoties en morele afwegingen. Het tijdschrift Vrij Nederland riep hem uit een van ‘de 101 meest inspirerende technerds van Nederland’.

Nadia Piet is Head of Creative Technology bij het internatiopnale ontwerpbureau DEPT Agency. Daarnaast is Nadia oprichter van AIxDesign, een onafhankelijke gemeenschap die focust op het snijvlak van design en AI, machine learning en data. De gemeenschap gelooft dat AI voor iedereen is en concentreert zich daarom op gebruikerservaringen, toegankelijkheid en design (thinking). Nadia heeft een master in Data-Driven Design aan de HKU.

Jeroen van der Most maakt kunst met data, algoritmes en artificiële intelligentie. Een terugkerend thema in zijn werk is de vraag waar de grens ligt tussen menselijke creatie en een beeld dat is gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Zo gebruikt hij voor Garden Of Aiden (2018) kunstmatige intelligentie om duizenden foto’s van dieren en schilderijen van de oude meesters te analyseren. Het werk van Jeroen van der Most is aangekocht door diverse musea en werd gepubliceerd in onder meer Art Review, het NRC en het Parool.

Lukas Völp studeerde in 2022 af aan de Design Academy Eindhoven met The Artifical Self, een video-installatie op basis van kunstmatige intelligentie. Völp onderzoekt met deze interactieve installatie hoe ons zelfbeeld wordt beïnvloedt door kunstmatige intelligentie. Hoe zien we onszelf door het algoritmische filter van technologie?