#Events

DesignDigger Live #6: Dd Yearbook 2020

08.02.2021


18.30 - 19.30


Online (locatie), Online


In het recent verschenen Dutch designers Yearbook wordt zowel teruggeblikt op het afgelopen jaar als vooruitgeblikt op de toekomst. Het boek beschrijft de actuele mentaliteit van ontwerpers aan de hand van essays, opvallend eindexamenwerk, prijswinnende werken en interviews met ‘designhelden’. 

Als een rode draad door het jaarboek loopt het streven van ontwerpers om een rol te spelen in maatschappelijke vraagstukken, zoals de coronapandemie, klimaatveranderingen, sociale ongelijkheid en de toenemende invloed van technologie op ons dagelijks leven.


Op het event DesignDigger Live wordt in samenwerking met de BNO ingezoomd op de rol die ontwerpers bij deze maatschappelijke vraagstukken kunnen spelen. Welke kansen zijn er, en hebben ontwerpers voldoende veerkracht om zich aan te passen aan de snel veranderende samenleving?

Net als eerdere edities van DesignDigger Live zijn er diverse gasten:
Marjan van Aubel, solar designer
Emy Bensdorp, productdesigner
Maartje Dros (Studio Klarenbeek & Dros), biodesigner
Tabo Goudswaard, social designer
Marwan Magroun, fotograaf
Freek Kroesbergen (BNO), hoofdredacteur Dutch designers Yearbook

Odoo CMS - een grote afbeelding

Thema's

DesignDigger Live neemt twee dominante thema’s in het jaarboek onder de loep: duurzaamheid en activisme. Te gast aan tafel in Pakhuis de Zwijger zijn Maartje Dros en Tabo Goudswaard.

Biodesigner Maartje Dros werkt met haar partner Erik Klarenbeek in Studio Klarenbeek & Dros aan de ontwikkeling van duurzame materialen en producten. Het duo zette als een van de eersten ter wereld het werken met levend mycelium op de kaart. In hun algenlab onderzoeken zij de potentie van micro- en macro-organismen bij het ontwerpen van interieur en alledaagse voorwerpen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Maartje Dros

Tabo Goudswaard is een kunstenaar en social designer die zich buigt over nieuwe manieren van kijken naar maatschappelijke vraagstukken. Hij is initiatiefnemer en projectleider van het platform SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS dat sociaal ontwerp inzet voor voor taaie problemen als armoede, eenzaamheid en discriminatie. Ook richtte hij de Sociaal Creatieve Raad op. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Tabo Goudswaard / Fotograaf: Emilie Hudig

Duurzaamheid

Het eerste gespreksblok gaat over duurzaamheid, waarbij via de Zoom ook Marjan van Aubel aanschuift. Van Aubel is een pionier in ontwerpen met zonne-energie. Met wetenschappers, ingenieurs en instellingen als Swarovski en ECN.TNO, het Dutch Energy Centre, zet Van Aubel zich in om met behulp van intelligent design extreme energie-efficiëntie te bevorderen. Van Aubel voegt een dubbele functie toe aan objecten en zet ze aan het werk: een tafel is niet alleen een tafel, maar ook een producent van zonne-energie. In 2020 won zij een ECO Coin Award, in 2019 een Dutch Design Award. In 2017 noemde Swarovski haar de Designer of the Future en in 2016 werd ze door Neelie Kroes verkozen tot Radicale Vernieuwer Nederland. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Power Plant van Marjan van Aubel

Emy Bensdorp verzorgt een korte pitch. Zij vertelt over haar eindexamenproject °Packing up PFAS. PFAS is een verzamelnaam voor een groep niet-natuurlijke chemische stoffen die een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Bensdorp ontwikkelde een saneringstechniek om PFAS-verontreinigde grond uit drie regio’s om te zetten in schone stenen. Door de grond te verwarmen tot 900 à 1.200 graden vernietigde ze de PFAS en creëerde ze een keramisch materiaal. De stenen en tegels kunnen in de bouw worden gebruikt.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: °Packing up PFAS van Emy Bensdorp

Activisme

In het tweede gespreksblok staat activisme centraal en mengt de Rotterdamse ontwerper, kunstenaar en fotograaf Marwan Magroun zich in het gesprek. Hij is bekend van het baanbrekende fotoproject The Life of Fathers. Hij trekt de kijker mee in de wereld van alleenstaande vaders met een migratieachtergrond. Marwan, die zelf het grootste gedeelte van zijn jeugd opgroeide zonder de aanwezigheid van een vader, gaat op zoek naar antwoorden en verhalen omtrent vaderschap.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: fotoserie KROSI van Marwan Magroun en Meryem Slimani i.s.m. Wereldmuseum Rotterdam

Het event is maandag 8 februari van 18.30 tot 19.30 uur live te volgen via Zoom. Aansluitend is de talkshow terug te kijken op de site van DesignDigger.