#Undefined

Designing Adornment, Questioning Beauty

14.11.2021


13.45 - 16.30


Stedelijk Museum Amsterdam (locatie), Museumplein 10, 1071 DJ, Stedelijk Museum, Amsterdam


Op 14 november kun je live of via livestream kijken en luisteren naar 'Designing Adornment, Questioning Beauty', een programma over schoonheidsidealen, de commodificatie van schoonheid, de objectificatie van het vrouwelijk lichaam, zelf- en lichaamsbeeld en gender. 

Françoise van den Bosch Prijs

Het programma is gestructureerd rondom thema’s in het werk van kunstenaar en vormgever Lauren Kalman. Zij zal ook de Françoise van den Bosch Prijs ontvangen voor haar waardevolle bijdragen op het gebied van hedendaags sieradenontwerp en ambachtelijkheid.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Marion Delarue Parrot Devotees 4 broche on body, 2017

Lauren Kalman

Kalman (VS) is maker van objecten die zich tot het lichaam verhouden. Ze ontwerpt draagbare objecten, performatieve werken en installaties die het concept van lichaamsversiering verbreden. Met gebruik van het lichaam als metafoor creëert ze visueel provocatieve stukken die bevragen wat sieraden en lichaamsversiering kunnen zijn. Via haar werk onderzoekt ze sekse, gender, machtsverhoudingen en schoonheid: thema’s waarvan de relevantie zich ver buiten de discipline van sieraden en accessoires uitstrekt.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: tweedelige armband, 1970 / halssieraad Train, 1994

Sprekers

Met Meredith Jones (keynote spreker), Manique Hendriks (gesproken column), kunstenaar Lauren Kalman (winnaar Françoise van den Bosch-prijs) in gesprek met Stedelijk-curator Amanda Pinatih, voorzitter Françoise van den Bosch Stichting Martijn van Ooststroom, en trofee-ontwerper Eleonora Radke.