Expositie Fré Cohen

  • 02 nov. 2021 - 04 sep. 2022
    09:00 - 18:00
  • Museum Het Schip, Amsterdam
    Oostzaanstraat 45 , 1013 WG
  • Grafisch ontwerp

Van 2 november 2021 tot en met 4 september 2022 is in Museum Het Schip een tentoonstelling te zien over de Nederlandse kunstenares en grafisch ontwerper Fré Cohen (1903-1943).


Fré Cohen was een succesvolle en beeldbepalende vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp. Zij is van groot belang geweest voor de Amsterdamse School. In haar werk worden zowel de vormtaal als de idealen van de Amsterdamse School duidelijk verwoord.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Cohen aan het werk voor een expositie in Brussel

Amsterdamse School

Cohen ontwierp grafisch drukwerk voor de gemeente Amsterdam, voor de socialistische beweging, zoals de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), vakbonden en coöperaties.

Haar joodse afkomst sluit aan bij het verhaal van de Amsterdamse School, die een belangrijke basis had in het joodse proletariaat, waaronder de diamantbewerkersbeweging. Haar - tragische - verhaal met haar dood in de Tweede Wereldoorlog is voor een belangrijk deel het verhaal van Amsterdam en de Amsterdamse School.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Afbeeldingen: ANMB-brochure: Trouw aan de bond / Poster  NVV en SDAP

Verdiende overzichtsexpositie

Een aantal jaren geleden heeft Museum Het Schip een succesvolle expositie georganiseerd over boekbanden van de Amsterdamse School, waarin het werk van Fré Cohen een klein onderdeel vormde. Daarnaast is grafisch werk van Fré Cohen opgenomen in de vaste expositie van Museum Het Schip. 

Haar werk is echter dusdanig interessant dat het een overzichtsexpositie verdient, waarin alle facetten van haar werk aan bod komen. In de expositie die wordt voorbereid, is aandacht voor haar sociale idealen, haar feministische opvattingen en joodse inspiratie.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Elfstedentochten (1941)

Het werk van Fré Cohen is zeer gevarieerd. Zij maakte linosnedes in de vorm van ex-librissen en boekbanden, maar ook tekeningen, aquarellen, affiches, penningen en zelfs vlaggen. Museum het Schip beschikt over een beperkte eigen collectie. Voor de expositie wordt samengewerkt met particuliere collectioneurs en met andere musea, het Amsterdamse Stadsarchief en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, groot aanbod voorbeelddocumenten, inspirerende events en trainingen, etc.