BNO trainingen

Focus op ondernemen

 • 01 nov. 2019
  13:00 - 16:30
 • BNO, Amsterdam
  WG Plein 600 , 1054SK
 • Ondernemerschap

Focus op ondernemen is bedoeld voor creatieven met enkele jaren praktijkervaring. Wil je nu echt werk maken van je passie? Dan is dit de training voor jou!  

Als ondernemer wil je je graag bezig houden met dat wat je leuk vindt en goed kan. Tegelijkertijd komt er van alles op je af waar je ook aandacht aan moet besteden. Wie ben ik en wat heb ik te bieden? Hoe kom ik aan klanten? Hoe zorg ik dat ik genoeg inkomsten heb? Welke juridische en administratieve zaken moet ik regelen?

In deze praktijkgerichte cursus komen al deze vragen aan de orde. Niet als theorie, maar meteen aan de hand van jouw eigen situatie. Aan de hand van praktische modellen worden de belangrijkste onderwerpen voor elke ondernemer behandeld. De modellen zijn meteen toepasbaar op je eigen situatie, waardoor je direct profijt hebt van de lessen. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Het is een intensieve cursus. Naast de lessen zal je ook een aantal uur per week met het lesmateriaal aan de slag moeten gaan en de volgende les moeten voorbereiden. Maar dat levert wel wat op! Na 5 lessen heb je alle tools in handen om aan de slag te gaan en een aantal werkmodellen die je er steeds bij kan pakken als je beslissingen moet nemen over je onderneming:

 • Elevator pitch

 • Lean Business Canvas

 • Marketing & salesplan

 • Financiële planning

 • Serie algemene contracten en algemene voorwaarden

Programma

Het programma vindt plaats van 13.30 tot 16.30 uur op de volgende vrijdagen:

1 november 2019 - Identiteit & strategie

Wie ben ik, wat is mijn verhaal en waarom doe ik wat ik doe? 

Aan de hand van de Golden Circle theory van Simon Sinek ga je op zoek naar jouw eigen antwoorden op de vragen: Why?, How? en What? Tot slot zal je op basis daarvan je eigen elevator pitch schrijven die je daarna meteen in praktijk kunt brengen.

8 november 2019 - Business model

Vanuit je identiteit kun je gaan werken aan een business plan. Maar hoe houd je dat nou overzichtelijk en simpel?

Aan de hand van een vooraf ingevulde vragenlijst brengen we de belangrijkste componenten van je business plan in kaart. Dit doen we aan de hand van Business Model Canvas. In een oogopslag kan je zien hoe je je onderneming zal moeten inrichten of veranderen om je doelen te bereiken.

15 november 2019 - Financiën

Wat is een reëel uurtarief? Hoe zorg ik voor een gezonde financiële fundering? Doe ik mee aan (onbetaalde) pitches? Welke financiële middelen heb ik nodig om te groeien? 

Een van de belangrijkste factoren voor het slagen van een onderneming is een goed financieel inzicht. Aan het eind van de training kun je je eigen financiële situatie in kaart brengen aan de hand van een model financiële planning.

22 november 2019 - Marketing, communicatie & sales

Leuk zo’n business plan en elevator pitch, maar hoe zorg ik er nou daadwerkelijk voor dat ik ook opdrachten krijg?

Dit is één van de onderwerpen waar veel ondernemers het meest mee worstelen. In deze les geven we praktische tips hoe je potentiële opdrachtgevers kunt benaderen, hoe je daar systeem in aanbrengt en hoe je focus kunt aanbrengen in je sales activiteiten. Met een opzet voor een communicatieplan en een zogenaamde 'leads-lijst' krijg je praktische hulpmiddelen om meteen mee aan de slag te gaan.

29 november 2019 - Juridische zaken (door Pascale Kos)

Als ondernemer kan je niet zonder een basiskennis van juridische zaken. Algemeen contractenrecht, intellectueel eigendomsrecht en algemene voorwaarden - je zult er allemaal mee te maken krijgen. De BNO kan je hiermee helpen en biedt voor haar leden ook standaard overeenkomsten en algemene voorwaarden aan. Deze les wordt dan ook verzorgd door de juridisch adviseur Pascale Kos (BNO).

Trainers

Ernestien Idenburg

Het programma wordt verzorgd door Ernestien Idenburg. Ernestien is begonnen als advocaat en heeft daarna ruime, internationale ervaring opgedaan in de financiële sector als bureaumanager van gerenommeerd interieurarchitectenbureau Concern. 

In 2014 vestigde zij zich als zelfstandig juridisch en zakelijk adviseur. Zij biedt praktische ondersteuning bij het organiseren en structureren van startende ondernemingen. Daarnaast geeft zij advies en hulp met juridische  zaken, financiële en operationele planning, of bij het werven van nieuwe klanten en financiering.

Ernestien werkt als adviseur voor diverse opdrachtgevers zoals een grafisch ontwerper, een interieurarchitectenbureau, technology start-ups, een venture capital investeerder, en verzorgt daarnaast trainingen op het gebied van ondernemerschap voor de BNO en BNA.  

Mr. Pascale Kos

Na haar master Informatierecht startte Pascale haar carrière in de advocatuur. Haar focus lag daarbij op het intellectueel eigendomsrecht en zij adviseerde en procedeerde over conflicten op het gebied van onder andere het auteurs- en merkenrecht.

Bij de BNO beantwoordt Pascale dagelijks vragen van leden over de meest uiteenlopende vraagstukken, van het beschermen van een ontwerp en het sluiten van overeenkomsten met opdrachtgevers tot het zoeken naar oplossingen voor dreigende en bestaande conflicten.

Kosten

BNO-leden: 250 euro per persoon.
Niet-leden: 340 euro per persoon.

De bedragen zijn exclusief btw en transactiekosten. Catering en benodigde materialen zijn bij de kosten inbegrepen.

Studie-uren / bij- en nascholing

Deze training is goed voor 15 studie-uren bij- en nascholing en is erkend als leermodule voor de noodzakelijke eindtermen van de Beroepservaringsperiode Interieurarchitecten (BEP).

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden voor deze training.

Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, groot aanbod voorbeelddocumenten, inspirerende events en trainingen, etc.