#Undefined

Graphic Days Torino: Eyes on the Netherlands

14.05.2021 - 30.05.2021


09.00 - 18.00


Toolbox Torino (locatie), Agostino da Montefeltro 2, Toolbox Torino, Turijn


Graphic Days® in Turijn is het grootste graphic design festival van Zuid-Europa. Dit jaar staat Nederland centraal, met Graphic Matters directeur Dennis Elbers als co-curator.

Op zijn uitnodiging maakt ontwerper Richard Niessen hier zijn 'Palace of Typographic Masonry' voor het eerst toegankelijk. Ook selecteerde Elbers het bijzondere typografische werk van de Utrechtse grafisch ontwerper Daan Rietbergen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Richard Niessen

Sinds 2015 werkt ontwerper Richard Niessen aan 'The Palace of Typographic Masonry', een imaginair museum dat de rijkdom en diversiteit van grafisch ontwerp toont op drie verdiepingen met negen afdelingen en zesentwintig zalen.

Eerder werd de inhoud van enkele zalen al gepubliceerd via posters, boeken, videos, installaties, lezingen en een interactieve tool. Nu is het museum voor het eerst fysiek én als geheel te bezoeken. Hiervoor is geen kolossaal gebouw nodig. Niessen ontwierp een speciaal reizend ladekast systeem. Elke lade bevat een pop-up zaal.

De totale collectie bevat meer dan 600 grafische objecten, hiervan zijn er 130 in Turijn te zien. Met o.a. werk van bekende Nederlandse ontwerpers als Karel Martens, Hansje van Halem, Wim Crouwel, Mevis & van Deursen, Carlijn Kingma, Experimental Jetset, Thonik, Lust, Moniker en Irma Boom. Speciaal voor de gelegenheid zijn er bijdragen van onder andere Vanessa van Dam, fanfare, Esther de Vries, RNDR, Harmen Liemburg, Metahaven, The Rodina en Studio Joost Grootens. 

"Nederlands ontwerp was decennia geleden toonaangevend, dankzij de ontwerpers die we in Turijn tonen kunnen we dat blijven. Kenmerkend aan alle getoonde ontwerpers is dat ze durven experimenteren en zich daarmee tegen de visuele monocultuur verzetten.'' - Dennis Elbers, co-curator Graphic Days Torino"
Odoo CMS - een grote afbeelding

Daan Rietbergen

Daan Rietbergen is gespecialiseerd in typografie en poster ontwerp. Hij werkte enkele jaren voor de befaamde Studio Dumbar, maar is inmiddels zelfstandig werkzaam. Zijn werk is altijd gebaseerd op grids en systemen. Bij zijn typografische projecten legt hij zichzelf strenge regels op.

Dit levert eigenzinnige letters op, waarvan de leesbaarheid de kijker uitdaagt. Daan ziet letters als levende karakters die één familie vormen, maar ook de kracht hebben om op zichzelf te staan. Wanneer zijn typografische karakters in de openbare ruimte verschijnen, komen ze tot leven.

Speciaal voor Graphic Days Torino maakte Rietbergen twee poster series. Eén serie van 26 posters geeft inzicht in de constructie van het lettertype Nespor. De andere serie bestaat uit posters die samen woorden vormen in het lettertype Rosdar. Beide series zijn na de expositie in Turijn ook in Breda te zien. Deze zomer hangen ze in de 3sec.gallery. ’s Werelds enige drive-by gallery in de inrit van de drukke Chassé Parking.