#Events

Groen goud zwart

30.06.2022


12.30 - 18.30DIT EVENT IS OP UITNODIGING TE BEZOEKEN


In het najaar van 2021 werd Hella Jongerius unaniem uitgeroepen tot winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs. Zij ontving de prestigieuze prijs vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Hoewel de bekendmaking van de BNO Piet Zwart Prijs al tijdens de Dutch Design Week 2021 plaatsvond wordt de prijs zelf op 30 juni aanstaande uitgereikt.

Een half jaar eerder werd Hella tijdens de BNO-jaarvergadering ook benoemd tot erelid van de vereniging vanwege haar bijzondere verdiensten voor het vak. Daarom ontvangt zij op 30 juni, uit handen van Herbert Seevinck (voorzitter BNO-bestuur, directeur Mijksenaar), ook het BNO-erelidmaatschapsteken.

Tijdens dit speciaal aan Hella Jongerius gewijde event bezoeken we met de driemaster Abel Tasman een nieuw ontworpen stuk Nederland, de Marker Wadden, waar tijdens een wandeling verschillende een-op-een-gesprekken mogelijk zijn.

Foto: Hella Jongerius | Fotograaf: Nick Ballón (Maharam)

BNO Piet Zwart Prijs

De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied en een voorbeeld is voor nieuwe generaties ontwerpers. Alle erkende ontwerpdisciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak komen in aanmerking. 

Uit het juryrapport: “De jury van de BNO Piet Zwart Prijs heeft grote bewondering voor de manier waarop Hella Jongerius onderzoekt, experimenteert, grenzen verlegt en voortdurend blijft pionieren. Eigengereid volgt zij zowel culturele als commerciële paden, of baant die waar nodig. Ook haar eigen praktijk heeft ze een aantal keren opnieuw uitgevonden: begonnen als individueel opererende ontwerper zette ze vervolgens een ontwerpbureau op, om daarna te kiezen voor een internationaal verspreid netwerk van ontwerpers die werken onder haar leiding.”

Hella Jongerius werkt(e) voor internationale merken zoals Ikea, Vitra, KLM, Danskina, Maharam en Artek. Na haar studie aan de Design Academy Eindhoven (destijds AIVE) viel ze op met haar ontwerpen in ongebruikelijke materialen, zoals de Soft Urn en een zachte flexibele wasbak. In 1993 richtte ze haar eigen studio Jongeriuslab op. In 2009 verplaatste ze haar ontwerpstudio naar Berlijn, waar ze nog steeds woont en werkt.


Foto: Cosmic Loom (2021), Woven Cosmos (Gropius Bau, 2021) | Fotografie: Laura Fiorio

BNO Erelidmaatschap

De BNO benoemt regelmatig ereleden, vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de vereniging. De ereleden van de BNO maken prominent deel uit van de ontwerpgemeenschap, geven die gemeenschap extra reliëf, vormen er het hart en vaak ook de voorhoede van. Ze zijn de voorbeelden en voorvechters, veelal zichtbaar en soms op de achtergrond.

Hella Jongerius is benoemd tot erelid vanwege haar bijzondere verdiensten voor het vak. 

Foto: Woven Windows (2018-2020) en Frog Table (2009), Woven Cosmos (Gropius Bau, 2021) | Fotografie: Laura Fiorio