If Things Grow Wrong

  • 15 okt. 2021 - 20 feb. 2022
    09:00 - 18:00
  • Museum De Lakenhal, Leiden
    Oude Singel 32 , 2312 RA

In Museum De Lakenhal in Leiden is de tentoonstelling If Things Grow Wrong te zien. Eerder dit jaar lanceerde het museum een open call voor makers in alle disciplines om creatieve oplossingen te zoeken voor een trend die ons allemaal aangaat: de eeuwige behoefte aan groter, beter en meer.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Nonprofit creative agency NATV, Jesse van ‘t Hull / Fotograaf: Taco van der Eb

Groeiverslaving

In de wereld van vandaag willen we alsmaar sneller, groter en meer. De vraag is of dat altijd beter is, of dat we zo ongemerkt ook in de problemen groeien. Van kleine stress over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling… If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten. De problemen lijken soms overweldigend; daarbij helpt het ons te richten op mogelijke oplossingen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Future Fossils, Walter van der Velden & Aart Kuipers / Fotograaf: Taco van der Eb

Makers uit binnen- en buitenland

Die zoektocht naar oplossingen is de aanleiding voor een nieuwe expositie, die van 15 oktober 2021 tot en met 20 februari 2022 in Museum De Lakenhal te zien is. Het museum nodigde makers uit binnen- en buitenland via een open call uit hun oplossing voor onze collectieve groeiverslaving in te sturen. Juryleden Eva Rovers, Raki Ap, Liesbeth Staats en Wytske Visser selecteerden uit bijna vijfhonderd inzendingen de beste vijftien.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Uncultured, Dina Al-Hamdany, Elisa Heath & Max Bernaerts / / Fotograaf: Taco van der Eb

Vijftien oplossingen

Van een doos waarin je kunt vluchten voor alle prikkels tot een doodskist die je confronteert met je eigen sterfelijkheid, van een installatie die de vervuilde zee tot ons laat spreken tot de mogelijkheid je eigen kleren een tweede leven te geven: je vindt het allemaal bij If Things Grow Wrong. Samen vormen de werken geen klassieke kunsttentoonstelling, maar een expositie waarin je - ook fysiek - duikt in andermans verhalen. 

In het ontwerp van de tentoonstelling is eveneens gezocht naar oplossingen voor onze groeiverslaving. Zo worden zoveel mogelijk materialen uit eerdere tentoonstellingen hergebruikt. De panelen van de tentoonstelling Jonge Rembrandt, die eind 2019 plaatsvond, zijn bijvoorbeeld verzaagd tot tekstborden voor deze expositie.

Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, groot aanbod voorbeelddocumenten, inspirerende events en trainingen, etc.