Impact! expert talk: leve de vergrijzing

  • 05 sep. 2019
    19:30 - 23:00
  • Cube design museum, KERKRADE
    Museumplein 2 , 6461 MA
  • Interieurontwerp & -architectuur , Ontwerp voor de openbare ruimte , Productontwerp , Social design

Op 5 september is er in het Cube Design Museum een inspirerende avond over de ouder wordende samenleving. Het programma bestaat uit vier lezingen over specifieke oplossingen voor problemen, waarbij design een essentiële rol heeft gespeeld.

Odoo CMS - een grote afbeelding

De komende 20 jaar neemt het aantal 65-plussers met 62% toe. In 2040 is zelfs meer dan 1/3 van de Nederlanders ouder dan 65 jaar. Deze ouderen worden bovendien ook steeds ouder. Een halve eeuw geleden was maar 1 op de 74 inwoners 80 jaar of ouder, nu is dit 1 op de 25. Dit legt een enorme druk op de gezondheidszorg, de woningbouw en stadsplanning, mobiliteit en openbare voorzieningen. Maar deze demografische ontwikkeling kan ook een waardevolle kans bieden voor onze samenleving. Welke rol kunnen designers hebben om de levenskwaliteit van ouderen te verbeteren en hen actief bij de samenleving te betrekken? 

Sprekers

Mirjam van der Lubben van ontwerpbureau Eijk & Van der Lubbe ontwierp in opdracht van AxionContinue (Utrecht) een viersterren zorghotel: Domstaete. Vanuit het credo 'Alles is revalidatie', winnen gasten hun zelfstandigheid terug. Ze creëerde een 'healing environment', een omgeving die bijdraagt aan herstel. Niet alleen in de therapie ruimtes, maar juist ook daarbuiten.

Hélène Houben van het gelijknamige architectenbureau won een prijsvraag van de Rijksbouwmeester en ontwierp de herinrichting van het gebied Geleen-Zuid: de wijk als (t)huis. Het gebied tussen het winkelcentrum De Zuidhof en het Beekdal heeft ze verder uitgewerkt als een leefomgeving, vooral voor ouderen, om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De groene, klimaat-adaptieve, route verbindt de wijk met de aanwezige zorgcentra en vormt een recreatieve route naar het Beekdal. Een doorlopende rand-rust-praat-bank begeleidt het voetpad dat zo ‘praatstraat’ wordt.

Sanne Muiser, designer/researcher aan het Creative Care Lab van de Waag Society Amsterdam, werkt aan maatschappelijke vraagstukken binnen de zorg en welzijn. Ze gaat in op haar onderzoek met als thema’s: op welke manier gaan we issues als eenzaamheid en afhankelijkheid te lijf? Welke rol speelt technologie hierin? En hoe ontwerp je hiervoor? Als afgestudeerde aan de Design Academy Eindhoven begint ze in september 2019 aan de deeltijdstudie Geestelijke Verzorging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook daarover zal ze vertellen.

Gerjanne van Gink van de gelijknamige ontwerp studio ontwerpt samen met medici: de Alzheimer Empathy Collection. Producten en slimme technologische toepassingen die de zelfstandigheid van patiënten met Alzheimer vergroot en hen daarmee langer de regie over eigen leven laat behouden. Vooral haar spiegel met instructiefilmpjes staat in de belangstelling. 

Sluit je aan bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers

Lid worden biedt vele voordelen: juridisch en zakelijk advies op maat, groot aanbod voorbeelddocumenten, inspirerende events en trainingen, etc.