#Trainingen

Kickstart workshop circulair ontwerpen

26.01.2023


15.30 - 17.00


Online


Circulair ontwerp ligt aan de basis van een circulaire economie. 80% van de milieu-impact van een product wordt namelijk bepaald in de ontwerpfase. En die ontwerpfase reikt verder dan alleen functionaliteit, materiaalkeuze of esthetisch design. Maar wat houdt circulair ontwerpen precies in? En welke rol heb jij hierin als ontwerper? 

In opmaat naar de training Circular Design Class biedt CIRCONNECT partner en trainer CIRCO een gratis online kickstart workshop circulair ontwerpen aan.


Programma

Tijdens deze online sessie maak je kennis met de basisprincipes van circulair ontwerp en word je uitgedaagd om anders naar producten en het gebruik van materialen te kijken. Laat je inspireren door interessante praktijkvoorbeelden en discussieer mee over de dilemma’s en uitdagingen.


Fotografie: Chantal Bekker

Rethink

Om er alvast in te komen: met circulair ontwerp kijk je niet alleen naar een product of dienst op zichzelf, ook een bijpassend businessmodel en een collectief waardesysteem worden hierin meegenomen. Dus: welke processen en randvoorwaarden moeten in de keten geregeld zijn om überhaupt een product of een dienst op de markt te kunnen brengen? Het draait hierbij om waarde behoud tijdens de gehele levenscyclus van een product.

Circulair ontwerp start met Rethink: heroverweeg jouw product en neem de gewenste functionaliteit ervan als uitgangspunt. Op basis hiervan maak je weloverwogen materiaalkeuzes en bij het ontwerp van het product houd je rekening met hoe het product gebruikt gaat worden en wat er na de gebruiksfase gebeurt.

Dit ontwerpproces kun je in tal van sectoren toepassen. Zowel bij producten met een lange als een korte levensduur of bij eenmalig gebruikte producten. Denk aan de volgende sectoren: consumenten -elektronica, machinebouw, meubel- en interieurindustrie, kledingindustrie,  medische zorg en de verpakkingsindustrie.


Starterskit circular design

Wil je alvast meer weten? Bekijk dan hier de starterskit circular design.