#Events

Kleurstof

09.04.2022 - 10.04.2022


12.00 - 17.00


TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5004 JG, Tilburg


Op 9 en 10 april tijdens de Nationale Museumweek organiseert het TextielMuseum een feestelijk Familieweekend voor jong en oud om de nieuwe tentoonstelling ‘Kleurstof’ te openen. Kom zaterdag of zondag tussen 12.00 en 17.00 uur kleuren ruiken, horen én proeven in de expo en doe mee met een van de gratis kleurrijke workshops.

Foto: Workshop met planten / Fotograaf: Hoi-Shan Mak

Over de expositie

We staan er niet vaak bij stil, maar het verven van textiel laat een grote voetafdruk achter op mens en milieu. Per jaar komt er bijvoorbeeld zo'n 50.000 ton kleurstof in het watersysteem. Aan de hand van mode-, kunst-, en designobjecten uit de museumcollectie, en maar liefst 10 nieuwe werken van kunstenaars en ontwerpers zoals Claudy Jongstra, Antonio José Guzman i.s.m. Iva Jankovic, Nienke Hoogvliet, Angelica Falkeling, Aboubakar Fofana, Aliki van der Kruijs en Nan Groot Antink toont het TextielMuseum de oorsprong en verhalen achter de kleurstoffen in ons textiel.

Zo zijn er hedendaagse innovaties te zien zoals het verven met bacteriën naast eeuwenoude inheemse tradities. Ook staat de tentoonstelling stil bij de gevolgen van eeuwenlang kleuren van textiel, de verhouding met het koloniaal verleden en (moderne) slavernij in relatie met de wereldwijde vervuiling. De expositie toont de schoonheid en dilemma’s van geverfd textiel. Bezoekers ontdekken de uitdagingen en duurzame oplossingen van ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars van vroeger en nu.