#Undefined

Lucio Fontana – De verovering van de ruimte

16.10.2021 - 23.01.2022


09.00 - 18.00


Design Museum Den Bosch (locatie), De Mortel 4, 5211HV, Design Museum Den Bosch, 's Hertogenbosch


Foto (boven): Lucio Fontana, Anti-Sofia, Concetto spaziale/ Fotografie: Blommers/Schumm

De collectie sieraden en keramiek van Design Museum Den Bosch (de grootste verzameling werk van Fontana in Nederland) vormt de basis van de tentoonstelling Lucio Fontana - De verovering van de ruimte waarin Fontana’s revolutionaire Concetto spaziale (ruimtelijke concept) centraal staat. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Lucio Fontana, ‘Ambiente spaziale con neon’ / Fotograaf: Agostino Osio © Fondazione Lucio Fontana, Pictoright 2021

In de tentoonstelling is die collectie aangevuld met schilderijen, sculpturen en lichtobjecten uit binnen- en buitenland. Voor het eerst sinds 1967 zijn Fontana’s Ambienti spaziali weer in Nederland te zien. Met instemming van de Fondazione Lucio Fontana worden deze baanbrekende ruimtelijke installaties uit het midden van de vorige eeuw gereconstrueerd in het museum. Als bezoeker begeef je je zo letterlijk in de ruimte(s) van Fontana.


Speciaal voor de tentoonstelling heeft het fotografenduo Anuschka Blommers en Niels Schumm de werken van Fontana uit de collectie Design Museum Den Bosch gefotografeerd. Het resultaat is een vervreemdende, suggestieve fotoserie met een eigentijdse blik op het werk van Fontana.

Over Lucio Fontana

Lucio Fontana (1899 – 1968) is een van de belangrijkste avant-garde kunstenaars van de twintigste eeuw en nog steeds een inspiratiebron voor kunstenaars, ontwerpers en architecten. Fontana is vooral bekend vanwege zijn iconische schilderijen met sneden. Maar zijn oeuvre reikt veel verder dan dat. Hij was van huis uit beeldhouwer, maakte ruimtelijke installaties, werkte samen met architecten en ontwierp sieraden..