#Undefined

Nacht van de Infographic

05.03.2021 - 06.03.2021


22.00 - 02.00


Online (locatie), Online


In de nacht van 5 op 6 maart kun je online deelnemen aan een digitaal mini-congres (en hackathon) dat doorgaat tot in de kleine uurtjes. Het thema: data en de verkiezingen.

Programma

Mini-congres - 20.00 uur - 22.30 uur

  • Josse de Voogd - Josse is electoraal geograaf en kent de Nederlandse verkiezingskaart als geen ander. Hij zal ons meenemen in de nieuwste ontwikkelingen en trends van de verkiezingskaart.

  • Ebrien Brinkman en Meinou de Vries (CPB) - Het CPB rekent voor elke Tweede Kamerverkiezingen de programma's van de grootste partijen door. Ebrien en Meinou vertellen ons hoe zij dat visueel inzichtelijk maken.

  • Yordi Dam (Localfocus) - Met de uitslagentool bedient Localfocus tijdens de verkiezingsavond miljoenen Nederlanders met de meest up to date verkiezingsuitslagen. Yordi vertelt ons hoe dat achter de schermen gaat.

    Tenslotte zijn er nog drie lightning talks:

  • Sjoerd Mouissie (Nederlands Dagblad) neemt ons mee in de visuele uitdagingen bij het maken van zijn verkiezingensite.nl.

  • Rick Storm vertelt het verhaal achter de verkiezings-uitlegvideo's van NOS op 3.

  • De onderzoekers van de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen presenteren de uitkomsten van hun geografische analyse van de partijprogramma's.

Hackathon - 23.00 uur - 02.00 uur

Na de presentaties begint de online hackathon. Als organisatie maken we gemixte teams van verschillende expertises. In een paar (late) uren ontwerpen jullie samen grafische oplossingen voor verkiezingsproblemen: een verkiezingskaart die de verhoudingen in stemmen beter laat zien? Een grafische uitleg van de parlementaire democratie? Een alternatieve kieswijzer? Of één van de verkiezingsproblemen die jullie aandragen?

Tickets

Voor 15 euro koop je een ticket voor het mini-congres. Een ticket voor het mini-congres en de hackathon is 25 euro. Wacht niet te lang met bestellen, want het aantal tickets voor de hackathon is beperkt!