#Events

OPA: Global vs. Local

11.06.2020


20.00 - 21.00


Online (locatie), Online


OPA en FDFA (Fashion + Design Festival Arnhem) slaan de handen ineen voor een tweede online event: Global vs. Local.

Daar waar mode ooit het domein van de (hyper)lokale tradities was, werd de westerse wereld het afgelopen decennium gedomineerd door mondiale trends. En terwijl mode vroeger onlosmakelijk verbonden was met religie, cultuur én met lokaal beschikbare grondstoffen, werden de afgelopen jaren enorme hoeveelheden kleding en trends geproduceerd door multinationals.

Deze partijen, zoals H&M Group, Inditex (o.a. Zara) en LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) hebben een enorme productiecapaciteit en verreikende distributiekanalen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Het is al jaren bekend dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is en moet veranderen. Met de huidige coronacrisis lijkt deze verandering in een stroomversnelling te komen.

De kledingindustrie wordt al tijden lang gedreven door hoge omzetten en snelle doorloop van producten. Met de start van de coronacrisis sloten afgelopen maart vele multinationals hun winkels, omzet via offline retail bleef uit en orders werden afgeblazen. Productiebedrijven in lageloonlanden als Bangladesh zitten met enorme overschotten van geproduceerde, maar onbetaalde (of deels betaalde) orders én zonder werk. Modelabels rekken hun seizoenen op, de sale wordt uitgesteld en trends lijken te vervagen. Grote productiehuizen gaan op slot en er lijkt sprake van een lichte verplaatsing van productie richting het Westen.

Krijgt Nederland weer een textielindustrie terug door deze crisis? Lidewij Edelkoort is van mening dat de ‘age of amateurism’ wordt ingeluid; een periode waarin we onze oude kleding zullen herwaarderen en zelf kleding gaan maken/aanpassen. Hoe gaan modeontwerpers hiermee om en wat zijn hun drijfveren in dit nieuwe tijdperk?

Aanmelden

Vanwege COVID-19 wordt deze avond live gestreamed, zodat jij thuis, vanaf een veilige afstand kan kijken. Meld je wel van te voren aan via Eventbrite.