#Events

PROCESS

12.01.2023 - 12.02.2023


03.00 - 11.00


Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, 5211 HV, 's-hertogenbosch


Tekening: ontwerptekening bronzen reukvaas, collectie Rijksmuseum


In de baanbrekende tentoonstelling PROCESS ontdek je een verzameling bijzondere ontwerptekeningen uit de collectie van het Rijksmuseum. Voor het eerst zijn deze fraaie tekeningen uit de periode 1500-1900 samengebracht en gerangschikt in de verschillende fases van het ontwerpproces.

Niet de grote namen van kunstenaars staan hierbij centraal, maar juist de rol die tekeningen spelen in het vormgeven. Je volgt van dichtbij hoe de ideeën voor allerlei spullen ontstaan, en maakt kennis met de bedenkers, makers en opdrachtgevers ervan.

 

Ontwerpen betekent tekenen, toen én nu 

Het Engelse woord design gaat terug op het Italiaanse disegno, tekening. Tekeningen waren – en zijn nog steeds – een vast onderdeel van het proces van bedenken, ontwerpen, uitvoeren, verkopen en achteraf documenteren van designobjecten. Zonder tekeningen geen kunst, zonder tekeningen geen design. Een tekening is vaak de beste manier voor een ontwerper om een idee te communiceren naar een opdrachtgever of naar degene die het gaat uitvoeren.

 

Bij design denk je vaak aan een praktijk die ontstond in de negentiende eeuw. Maar PROCESS – Design Drawings from the Rijksmuseum toont dat de geschiedenis van design veel verder teruggaat dan gedacht, en dat deze veel rijker is dan vaak wordt aangenomen.