#Events

Riot by Design

05.10.2022 - 16.10.2022


09.00 - 17.00


Theater Frascati, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR, Amsterdam


Tijdens het jaarlijkse Afrovobes Festival zal een tentoonstelling van het spraakmakende werk van grafisch ontwerper, kunstenaar en activist Sindiso Nyoni te zien zijn in Theater Frascati (5 – 9 oktober) en De Balie (10 – 16 oktober). De expositie, een samenwerking van ZAM Magazine en Afrovibes, wordt gecureerd door Rafael Roncato.  

De officiële opening van de expositie is op donderdag 6 oktober op 17.00 uur in Theater Frascati in de Nes, Amsterdam. 

 

Over Sindiso Nyoni

Sindiso Nyoni (Bulawayo, 1984) is zonder twijfel dé toonaangevende grafisch ontwerper van Zuid-Afrika. Maar zijn werk trekt ook internationaal veel aandacht en was al te zien in exposities in New York, Londen, Zagreb, Berlijn, Mexico City en in Guggenheim Bilbao, het Vitra Design Museum in Weil am Rhein. Balancerend op het snijvlak van activisme, commercie en kunst komt Nyoni’s oeuvre tot stand in opdracht van zeer uiteenlopende opdrachtgevers als Hennessy, Penguin, Stella Artois, Netflix, Black Lives Matter, de Zuid-Afrikaanse Munt en FIFA. Hij is winnaar van verschillende prijzen, waaronder enkele Cannes Lion Awards. 

Gehinderd door repressie en intimidatie verruilde de autodidact Nyoni zijn geboorteland Zimbabwe zeven jaar terug voor Zuid-Afrika. Daar stichtte hij zijn Studio Riot en maakte er carrière als ‘illustrator, activist, street artist en grafisch ontwerper.’ In een interview met ZAM Magazine vertelde Nyoni geïnspireerd te zijn door Emory Douglas, Grapus en de in 1985 door Zuid-Afrikaanse doodseskaders vermoorde kunstenaar Thami Mnyele waarnaar in Amsterdam een artist residence is vernoemd.