#Events

Solidariteit in de stad: design en activisme

12.04.2022


20.00 - 22.30


Pakhuis de Zwijger / Cultuurfabriek, Piet Heinkade 181 K, 1019 HC, Amsterdam


Georganiseerd door Pakhuis de Zwijger en Valiz.


Het kapitalisme biedt steeds minder ruimte voor creatieve en tegendraadse ideeën in Amsterdam. Aan de hand van het boek CAPS LOCK praten we met activisten, designers, en kunstenaars over de noodzaak van creatief verzet.


Tegendraadse ontwerpers

Ooit was Amsterdam de stad van de kraakbeweging, ludieke activisten, en tegendraadse kunstenaars en ontwerpers. Helaas staat creativiteit in de stad steeds vaker in dienst van grote bedrijven, die niet zouden kunnen bestaan zonder ontwerpers die steeds opnieuw producten en reclames creëren om economische groei aan te jagen.

Gentrificatie gaat hand in hand met campagnes die investeerders en rijke toeristen aantrekken. Wat is het alternatief? Welke ontwerpers stellen gelijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid boven winst?


Sprekers

Tijdens dit evenement spreken lokale ontwerpers en activisten uit de laatste achtergebleven ruimtes in de stad waar nieuwe werelden van solidariteit en gelijkheid gebouwd en verbeeld worden.

Vanuit het boek CAPS LOCK (Valiz, 2021) van Ruben Pater, zijn er gesprekken met moderator René Boer van Failed Architecture, solidariteitsnetwerk Vloerwerk, drie kunstenaars van de Anarcha-Feminist Group Amsterdam over kraken als cultuur, en het experimentele collectief Hackers and Designers


Reserveringen

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.