#Events

Symposium ‘Book Manifest’

10.09.2022


12.30 - 18.00


Universiteit van Amsterdam, 4-6 Oudemanhuispoort, 1012 CN, Amsterdam


Het Allard Pierson beheert een omvangrijke collectie grafische vormgeving. Daartoe behoort ook het ‘levend archief’ van Irma Boom, de queen of books. Na een retrospectieve tentoonstelling in 2010 presenteert het Allard Pierson t/m 25 september 2022 een expositie waarin het ontwerpproces centraal staat. Irma Boom: Book Manifest toont het experiment en de zoektocht naar de ultieme vorm.

Met haar ontwerpen heeft Irma Boom grenzen verlegd. In het huidige digitale tijdperk laat haar oeuvre zien dat een gedrukt boek een tactiel object is met een eigen intimiteit. Vorm en inhoud zijn onlosmakelijk verbonden. Een van haar uitspraken is: “The regular book is not alive anymore. You can put it on a PDF on the internet. My books are something else. They have to be this three dimensional object.” De mogelijkheden van het gedrukte boek blijken nog lang niet uitgeput. Dit vernieuwend werk inspireert lezers en boekenliefhebbers van over de hele wereld.


Symposium

Mede naar aanleiding van de lopende tentoonstelling organiseert het Allard Pierson op zaterdag 10 september een verdiepend symposium rond het werk van Irma Boom. Daarin staan verschillende boektypologieën centraal. Met drie bijzondere gasten waarmee zij een boek maakte – architect Rem Koolhaas, kunstenaar Berend Strik en fotograaf Rineke Dijkstra – bespreekt Irma Boom het architectuurboek, de kunstenaarsmonografie en het fotoboek. Na afloop is de tentoonstelling in het Allard Pierson te bezoeken en is er een borrel. De voertaal van het symposium is Engels.

Let op: Dit symposium vindt plaats in de Oudemanhuispoort 4-6, op loopafstand van het Allard Pierson.


Programma

Inloop vanaf 12:30 uur.

Aanvang 13:00 uur.

Irma Boom + Rem Koolhaas: het architectuurboek.
Gespreksleider: Stephan Petermann, architect en architectuurhistoricus

Irma Boom + Berend Strik: de kunstenaarsmonografie.
Gespreksleider: tba

Pauze met koffie/thee

Irma Boom + Rineke Dijkstra: het fotoboek.
Gespreksleider: Mattie Boom, conservator fotografie, Rijksmuseum Amsterdam

Om 16:00 uur borrel en bezoek aan de tentoonstelling in het Allard Pierson.

Het symposium is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD).


Tickets

Tickets kosten € 25 en zijn te verkrijgen via de website van het Allard Pierson Museum. Daar vind je ook meer informatie over de expositie Irma Boom: Book Manifest.